Un sistem imunitar puternic este întotdeauna esențial pentru sănătatea noastră, iar în aceste zile acesta contează mai mult ca oricând!
Dacă ești în căutarea unor modalități de a-ți stimula sistemul imunitar, iată patru pași-cheie pe care ar trebui să îi facem cu toții chiar acum.
Desigur că nimic din toate aceste lucruri nu va împiedica sau vindeca coronavirusul, dar asigurarea unui sistem imunitar puternic este considerată una dintre cele mai bune metode de a ne menține cât mai sănătoși, în general. (Și cel mai important pentru sănătate: spălă-ți mâinile! Haha Production a realizat un ghid muzical animat și foarte amuzant despre spălatul pe mâini).
Dormi suficient
Cercetările arată că atunci când nu dormi îndeajuns, este mai probabil să te îmbolnăvești după ce ai fost expus la un virus. Acest lucru se datorează faptului că sistemul imunitar muncește din greu în timpul somnului:eliberează proteine de care corpul are nevoie pentru a lupta împotriva unei infecții sau inflamații. Privează-te de odihna bună din timpul nopții și corpul va produce o cantitate redusă de proteine.
De cât somn are nevoie un adult de vârstă medie? Între 7 și 8 ore, spun specialiștii. Iar tinerii au nevoie de și mai mult: adolescenții ar trebui să ajungă la 9-10 de somn, iar copiii din școala primară au nevoie de 10-11 ore, în mod ideal.
Citește și Efectele benefice ale somnului de după-amiază
Fă sport cât mai des
Iată o scuză bună pentru a te ridica de la biroul de acasă și a te mișca un pic. Studiile sugerează că activitatea fizică moderată poate scădea rata de infecție pentru virusuri (incluzând gripa și pneumonia) și boli bacteriene (deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu). Există, de asemenea, din ce în ce mai multe dovezi că antrenamentul fizic regulat are un efect antiinflamator asupra organismului și întărește sistemul imunitar. Fără să punem la socoteală că te ține departe de kilogramele în plus, eliberează hormonii fericirii și asigură și un somn bun. Deci, ce alegi?
Încearcă să reduci stresul
Pare o dorință imposibilă zilele astea, când știrile înfricoșătoare par să acapareze tot aerul din cameră, dar e important să te deconectezi și să îți oferi răgaz pentru relaxare. Când ești stresată, corpul tău primește un semnal de cod roșu; reduce activitatea sistemelor pe care organismul le consideră neesențiale pentru a lupta împotriva pericolului, inclusiv pe cea a sistemului imunitar. Mai mult de atât, în timp, stresul sporit crește producția de cortizol, ceea ce poate scădea numărul de celule albe din corp, responsabile cu protejarea organismului în calea virusurilor și ciupercilor. Include meditația și exercițiile de relaxare în ritualul zilnic.
Ia un supliment de vitamina C
Această vitamină – un puternic antioxidant – pare să aibă un impact benefic asupra sistemului imunitar, arată cercetările, prin îmbunătățirea funcției sistemului imunitar Alimentele bogate în vitamina C sunt (în ordine, de la cele cu concentrație mai mare): ardeiul roșu, portocalele, kiwiul, ardeiul verde, broccoli (mai mare când este gătit), căpșunele, varza de Bruxelles, grepfrutul sau roșiile.
Alte metode care stimulează sistemul imunitar: stai la soare cel puțin 15 minute pe zi, dacă este posibil, alege o dietă sănătoasă, bazată pe legume, evită alcoolul, dar mai ales fumatul, pentru că fumătorii sunt mai expuși decesului dacă se infectează cu coronavirus.
Citește și Coronavirusul se tratează cu vitamina C. Anunțul medicilor din China
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare martie 25, 2020 1:02 pm