Vopseaua de păr, pericol de alergii grave! Vezi cum te protejezi!

.

Recent, mai multe femei au murit în urma alergiilor la substanţele chimice din vopseaua de păr. Iată ce substanţă este vinovată şi ce ai de făcut ca să te protejezi.

Cazuri grave de alergie în Anglia şi România

Julie McCabe, o englezoaică de 38, se află în comă şi probabil că nu se mai trezi niciodată, după ce a făcut o alergie gravă la vopseaua de păr, o marcă foarte cunoscută, care se foloseşte şi la noi. Tocmai îşi clătea părul, când l-a strigat ep soţul ei ca să-i spună că se simte rău şi nu poate respira. În Anglia este al doilea caz de acest gen în ultimele săptămâni. O adolescentă de 17 ani a murit la câteva minute după ce şi-a vopsit părul, tot din cauza unei alergii.

Anul trecut, s-a întâmplat aşa ceva şi în România, la Iaşi, unde o adolescentă a văzut moartea cu ochii după ce a făcut şoc anafilactic din cauza vopselei de păr. Din fericire, ea a putut fi resuscitată.

Deşi este un produs banal, pe care l-am folosit toate cel puţin o dată în viaţă, vopseaua conţine zeci de chimicale, toate cu potenţial alergen. De cele mai multe ori, reacţia alergică se rezumă la o dermatită de contact – o iritaţie pe piele însoţită de mâncărime – dar iată că în unele cazuri poate fi mai rău de atât.

Substanţă periculoasă în vopseaua de păr

 

În cazul englezoaicei de 38 de ani, medicii suspectează o substanţă numită para fenilendiamină (PPD), care se găseşte în 99% din vopselele de păr. Femeia mai folosise aceeaşi vopsea de multe ori şi se crede că substanţa s-a acumulat în corpul ei până când a atins un punct critic, moment în care s-a declanşat alergia. Acum, rudele ei luptă pentru interzicerea PPD pe teritoriul UE.

PPD se foloseşte şi în vopseaua pentru textile sau blană, în cosmeticele închise la culoare, pentru tatuaje temporare, tuşuri de imprimantă, etc. În vopseaua de păr, este acel ingredient care apare incolor în sticluţă, dar în contact cu aerul se colorează. El face culoarea să reziste permanent, fără să se ia la spălare.
Este ingredientul cel mai adesea blamat de medici, vinovat atât de reacţiile grave, cât şi de cele minore, cum sunt eczemele.

Cum să te protejezi

Deocamdată, para fenilendiamina este încă legală, aşa că oricine îşi vopseşte părul este în pericol. Cu cât nuanţa vopselei este mai închisă, cu atât ea conţine mai multă PPD. Din păcate, oricine poate păţi ca Julie McCabe, care s-a vopsit de multe ori fără să aibă nicio problemă, apoi dintr-o dată a intrat în comă.

Tocmai de aceea, este foarte important să faci testul pentru alergie înainte de fiecare vopsire, chiar dacă ai mai folosit aceeaşi marcă şi aceeaşi nuanţă.  Producătorii recomandă să aplici o cantitate mică de vopsea pe pielea din spatele urechii şi dacă în 48 de ore nu apare nicio reacţie, înseamnă că este mic riscul să ai alergie când aplici amestecul pe păr.

De asemenea, este bine să foloseşti nuanţe mai deschise, în locul celor foarte închise şi, desigur, ideal ar fi să te vopseşti cât mai rar, indiferent ce vopsea foloseşti. Substanţa periculoasă se găseşte inclusiv în vopselele fără amoniac, semi-permanente – în general, dacă produsul e compus din două substanţe care se amestecă, înseamnă că el conţine PPD.  Totuşi, există şi la noi vopsele care nu conţin PPD şi dacă ştii că ai probleme cu alergiile, în general, este bine să le foloseşti numai pe acestea. Citeşte etichetele bine pentru a le identifica!
 
Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale