Creme cu factor mare de protectie, demachiere de doua ori pe zi, gomaj, peeling, masca de fructe... Toate acestea sunt minunate, dar nu suficiente. Daca iti doresti o frumusete "de durata" trebuie sa ti-o asiguri in primul rand din interior. Cum? Cred ca ai ghicit deja... Cu ajutorul vitaminelor! Pe cat de neglijate, pe atat de indispensabile, vitaminele au un cuvant greu de spus cand vine vorba de sanatatea ta, si in consecinta de felul in care arati. Asa ca ti-am pregatit un "serial" dedicat vitaminelor. Astazi, primul episod: Vitamina C, sau acidul ascorbicNu e prima la "catalog", dar este dintre cele mai populare. Cu siguranta iti amintesti de ea cand te ia raceala sau te simti obosita si cu sistemul imunitar la pamant. A fost izolata din lamaie in 1932 si de aici denumirea ei: C de la Citrus. Poate ca esti grijulie si respecti un echilibru in alimentatie intre proteine, glucide, grasimi. Poate esti chiar mai riguroasa, iti numeri caloriile si tii regim disociat. Si totusi, poti sa nu iti asiguri necesarul zilnic de vitamina C daca nu consumi cruditati! Vitamina C este cea mai fragila dintre vitamine. Se distruge aproape total (90-100%) in timpul prepararii termice. De asemenea, asimilarea ei e diminuata de stres, alcool, tutun, cortizon si antibiotice. Este "distrusa" pana la 30% la expunere prelungita la soare si pana la 55% in cazul unui mediu foarte poluat.Spune-mi cata vitamina C mananci ca sa iti spun cat ai sa traiesti!O poveste citita in copilarie m-a marcat profund. Marinarii lui Columb, "cucerind" America. Cucerind, vorba vine. Nu s-au putut bucura prea tare fiindca multi dintre ei erau bolnavi de scorbut. Nu stiau pe vremea aceea, dar era boala datorata lipsei de vitamina C. Firesc daca ne gandim ca mancasera numai pesmet si carne uscata saptamai intregi… Imaginea marinarilor vlaguiti, fara urma de entuziasm, cu dintii cazuti si sangerand de pe te miri unde m-a urmarit intr-atat incat mi-am promis ca daca voi pleca vreodata pe mare o sa-mi iau cu mine o lada cu lamai… Intre timp, nu ne mai imbolnavim de scorbut, dar daca ai urmatoarele simptome e posibil sa iti lipseasca vitamina C: astenie, infectii, alergii, oboseala cronica, dureri de cap sau de oase.Localizata in special la nivelul hipofizei, glandelor suprarenale si ficatului, rezerva de vitamina C trebuie mereu "improspatata". Globulele albe si rosii contin cantitati mari de vitamina C. Ea contribuie la cresterea imunitatii in cazul agresiunilor microbiene sau virale. Inhiba proliferarea bacteriilor si stimuleaza productia de anticorpi. Antioxidant puternic, este unul din aliatii tai nepretuiti in lupta cu radicalii liberi (adica substantele acelea nesuferite, vinovate de imbatranirea si degradarea organismului). Elimina oboseala cronica, prelungeste durata vietii, ajuta absorbtia fierului (anemia feripriva este cea mai raspandita anemie). Dupa operatii grabeste cicatrizarea. E indispensabila in caz de infectii, pneumonie, diabet, cancer sau SIDA. Te-am convins, sper, ca isi merita denumirea de vitamina "elixir de viata lunga"…Poate fi prea multa?Daca ti-o procuri din surse naturale, e putin probabil. Dar daca folosesti vitamina C de sinteza (tablete sau fiole) exista acest risc. Unii specialisti spun ca excesul de vitamina C poate duce la formarea de calculilor oxalici si urici, dar daca aduci un aport de magneziu plus B6 si bei multa apa riscul e mic. Poti considera ca faci exces daca depasesti 2 grame (2000 mg) de vitamina pe zi.Cui ii e recomandata?Tuturor! Doza zilnica recomandata (DZR) este de 150 de mg/zi pentru adulti si 200 mg/zi pentru femei insarcinate sau care alapteaza. Daca fumezi sau stai intr-un mediu in care se fumeaza, poti sa cresti doza pana la 300 mg/zi. O singura tigara distruge 25 de mg de vitamina C din corp. Ca sa compensezi, ar trebui sa mananci o portocala pentru fiecare doua tigari sau… sa te lasi de fumat! Daca astepti un bebe n-o uita. Contribuie la formarea hemoglobinei, intareste tesuturile si vasele de sange care alimenteaza fatul.Surse naturaleDaca te intrebi acum de unde poti sa iti asiguri vitamina C, raspunsul e simplu: fructe si legume crude (adica nepreparete termic, nu necoapte…). Campionul campionilor in acest sens este… nu, nu lamaia, ci macesele de padure! Contin 7 game de vitamina C (adica 7000 mg) la 100 de grame de produs. Ar fi suficient sa rontai cateva… Dar, problema e: unde gasesti un maces de padure?! Macesele obisnuite sunt si ele in top: 1250 mg vitamina C la 100 g. Adica de 25 de ori mai mult decat lamaia! Tot printre fruntasi se afla si catina alba, 450 mg la 100g.O salata mai aparteDaca vrei o sursa mai accesibila, iti propunem o salata mai putin obisnuita. Patrunjelul e considerat din multe puncte de vedere un aliment miraculos. Contine vitamina C de trei ori mai mult decat lamaia (166 mg/100g), fier si o multime de alte substante folositoare. Problema ar fi cum sa-l mananci in cantitati mari (4-5 legaturi) fara sa te pufneasca rasul amintindu-ti de… Fulga? Simplu: il faci salata. Taiat marunt si "inecat" in lapte rece. Daca treci de senzatia initiala de neobisnuit se va transforma in salata ta favorita! De asemeni, nu te feri de:hrean (114 mg vitamina/100g produs), ardei iute (138 mg/100g)coacaze negre (177 mg/100g), kiwi (71 mg/100g), lamai (50 mg/100g), portocale (49 mg/100g) grapefruit (43 mg/100g)Asta ca sa enumeram dintre alimentele cele mai bogate in vitamina C.Foto: Northfoto