Farmacia colorată din legume

.

Vrei să ai o sănătate de fier? Nimic mai simplu! Consumă cât mai multe legume proaspete de diferite feluri şi vei reuşi să ţii bolile la distanţă.
În plus, toamna este foarte generoasă, aşa că acum e momentul potrivit să profiţi de cele mai gustoase legume.

Legumele galbene

 
Protejeaza împotriva infecţiilor
Au gust bun, uşor dulceag, sunt săţioase şi au un conţinut ridicat de vitamina C. Bogate în  antioxidanţi, au un rol deosebit în întărirea sistemul imunitar, oferind organismului rezistenţă.

Ardeiul galben. E plin de vitamine şi cu un conţinut bogat de luteină (un antioxidant foarte important) care ajută la menţinerea sănătăţii ochilor. Are un rol important în stimularea funcţiilor cognitive.
Porumbul. Bogat în magneziu, vitamine din grupa B, dar şi în vitamina E, are grijă de piele şi de sănătatea ochilor. Are un rol important în alimentaţie, pentru că ajută la menţinerea sănătăţii inimii.
Roşiile galbene. Şi ele sunt la fel de bogate în vitamina C şi betacaroten. Menţin inima sănătoasă, întăresc sistemul imunitar şi influenţează pozitiv vederea.

Legumele verzi

 
Coboară nivelul colesterolului
Această clasă de legume ajută din plin la buna fucţionare a organismului, având rol antioxidant şi protejând celulele.
Fasolea verde. E bogată în proteine şi săracă în calorii. Protejează împotriva bolilor de inimă, reducând riscul infarcturilor sau al atacurilor de cord.
Broccoli. E un aliat de nădejde în lupta împotriva stresului. Bogat de vitamine şi minerale, ajută la întări-rea sistemului imunitar.
Varza. Are proprietăţi tonifiante şi remineralizante, conţine fier şi vitamina C şi îmbunătăţeşte digestia şi previne cancerul de colon. Consumată crudă, reuşeşte să furnizeze organismului toate vitaminele pe care le conţine.
Mazărea. Conţine fibre, vitamine, proteine, magneziu, fier şi este foarte benefică în combaterea oboselii. Dă organismului multă energie, întăreşte oasele şi poate fi folosită cu succes împotriva anemiei.

Legumele roşii

 
Întăresc sistemul imunitar
Gustoase şi foarte sănătoase, legumele de culoare roşie conţin carotenoide, fiind o importantă sursă de energie şi antioxidanţi.

Ridichile. Sunt folosite în curele de slăbire, deoarece conţin puţine calorii şi o mulţime de vitamine. Au efecte benefice în cazul bolilor de ficat şi luptă eficient împotriva pietrelor la rinichi şi a calculilor biliari.
Ardeiul iute. Ajută digestia, contribuie la buna circulaţie a sângelui şi scade nivelul colesterolului. E recomandat să fie consumat crud, în doze mici.
Roşia. Conţine foarte multă vitamina C şi ajută la buna funcţionare a rinichilor. Protejează inima şi luptă împotriva cancerului.

Legumele portocalii

 
Protejează împotriva radicalilor liberi
Acestea sunt bogate în beta-caroten, provitamină care încetineşte procesul de îmbătrânire şi protejează pielea şi ţesuturile.
Cartoful. Favorizează tranzitul intestinal, fiind uşor digerabil. Conţine fier, potasiu, magneziu şi vitamine care fac din cartof o legumă extrem de importantă pentru sănătate.
Dovleacul. Şi el bogat în betacaroten, dar şi în fibre şi în acizi graşi are rolul de a „curăţa” intestinul, de a proteja pancreasul şi de a întări întreg organismul.
Morcovul. O adevărată legumă-medicament, morcovul conţine vitamina A şi cel mai mult betacaroten. Îmbunătăţeşte vederea, dar şi aspectul pielii. Cu cât culoarea este mai intensă, cu atât morcovul conţine mai multă vitamina A.

Legumele albe

 
Luptă împotriva aterosclerozei
Legumele albe conţin alicină şi antioxidanţi şi au un rol esenţial în lupta împotriva bolilor de inimă.
Conopida. Previne cancerul şi ajută la detoxifierea organismului. Datorită vitaminei B, e benefică în combaterea anemiei.
Ciupercile champignon. Vitamina  B2 şi proteinele conţinute furnizează energie întregului organism. Datorită valorii nutritive ridicate, sunt foarte săţioase.
Ceapa. Protejează împotriva radicalilor liberi şi accelerează metabolismul. De aceea este foarte folosită în regimurile de slăbit. În plus, este un medicament natural împotriva gripei.
Usturoiul. Datorită proprietă-ţilor antioxidante, are rol esenţial în încetinirea procesului de îmbătrânire. Este util în prevenirea cancerului şi este de mare ajutor în tratamentul gripei şi al răcelii.
Protejează inima şi vasele de sânge

Legumele mov

 
Aceste legume au rol antioxidant şi antiîmbătrânire şi previn bolile de inimă.
Vinetele. Sunt de mare ajutor în cazul tulburărilor digestive, dar rezolvă şi alte afecţiuni: stimulează digestia, purifică organismul şi menţin colesterolul la un nivel normal. Este de preferat să se consume
cu tot cu coajă, întrucât aici se găsesc cele mai multe vitamine.
Ceapa roşie. Conţine potasiu şi alicină. Ajută la buna circulaţie a sângelui şi protejează venele.
Sfecla roşie. Îmbunătăţeşte tensiunea arterială şi întăreşte sistemul osos datorită conţinutului de calciu. Proprietăţile acestei legume se păstrează indiferent de felul în care este consumată, iar sucul de sfeclă ajută la buna funcţionare a ficatului, fiind esenţial în procesul de detoxifiere.

Bine de ştiut

 
Legumele proaspete sunt bogate în vitamine şi au un conţinut caloric scăzut, drept urmare sunt preferate în dietele pentru slăbit.
â–º În alimentaţie, combină legume de culoare diferită. Fiecare va avea grijă de o anumită zonă a corpului sau de o anume problemă în parte.
â–º Mănâncă legume la cel puţin două dintre mesele zilnice şi completează-ţi meniul cu fructe proaspete şi sucuri naturale.
â–º Cele mai bune sunt legumele suficient de coapte, atunci când nuanţa cojii are cea mai mare intensitate.
â–º Mânâncă cel puţin o roşie la o masă, pentru a-ţi asigura necesarul de vitamina C.
â–º La multe legume, vitaminele importante se găsesc în coajă, aşa că nu renunţa la ea.
â–º Depozitate timp îndelungat, legumele îşi pierd proprietăţile.
 
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton