Vitamina E incheie trio-ul vitaminelor frumusetii, alaturi de A si C. Ele trei, impreuna cu coenzima Q10, Seleniu si Zinc sunt antioxidanti puternici.
Adica lupta cu radicalii liberi si astfel intarzie imbatranirea. Daca te-ai hotat sa slabesti si ai taiat de pe lista grasimile, ai mare grija! Exista si grasimi „bune”, fara de care ai putea sa ajungi la degradarea parului si a unghiilor, imbatranirea pielii, diminuarea masei musculare (si nu a tesutului adipos!) sau a acuitatii vizuale. De ce? Datorita carentei de vitamina E, desigur.
Cine e inamicul?
Te-ai intrebat vreodata de ce rancezeste untul lasat la soare? Are legatura cu radicalii liberi formati la suprafata lui. Tot asa, grasimile din corpul nostru ar rancezi daca n-ar fi si vitamina E pe-acolo. N-avem cum sa evitam radicalii liberi. Ii elibereaza propriile noastre mitocondrii in metabolismul oxigenului sau leucocitele noastre in lupta cu bacterii, virusi sau alti intrusi.
In afara de asta, suntem permanent expusi la radicalii liberi datorati poluarii sau fumului de tigara. Organismul produce enzime care sa-i anihileze dar de cele mai multe ori nu fac fata. Iata de ce e necesar sa consumam alimente care contin vitaminele C, A si E. Radicalii liberi (numiti asa datorita unui electron liber care ii face extrem de instabili si de „nervosi”) au o preferinta catre distrugerea lipidelor, proteinelor si ADN-ului celular. Ori, daca e atacat ADN-ul, data viitoare cand celula se multiplica o va face cu un ADN un pic sifonat… Iata cum apar primele riduri! Daca lucrurile devin grave, se poate ajunge pana la malformatii genetice sau cancer.
Generalitati
Vitamina E este de fapt numele generic dat unei clase intregi de compusi numiti tocoferoli. Are aspectul unui ulei vascos, insolubil in apa, dar solubil in ulei si solventi organici. Se stocheaza in tesutul adipos si ficat, dar si in hipofiza, suprarenale, ovare/testicule, muschi si inima. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, vitamina E ramane putin timp in corp (se elimina pe cale intestinala, prin bila).
Asta inseamna ca, chiar in cazul unui supradozaj, intoxicatia cu vitamina E nu e atat de toxica sau periculoasa cum e in cazul vitaminei A sau D. Excesul poate scadea absorbtia vitaminei K si creste riscul de hemoragii. Doza zilnica recomandata este de 150 mg.
Page: 1 2