Vitamina E incheie trio-ul vitaminelor frumusetii, alaturi de A si C. Ele trei, impreuna cu coenzima Q10, Seleniu si Zinc sunt antioxidanti puternici. Adica lupta cu radicalii liberi si astfel intarzie imbatranirea. Daca te-ai hotat sa slabesti si ai taiat de pe lista grasimile, ai mare grija! Exista si grasimi "bune", fara de care ai putea sa ajungi la degradarea parului si a unghiilor, imbatranirea pielii, diminuarea masei musculare (si nu a tesutului adipos!) sau a acuitatii vizuale. De ce? Datorita carentei de vitamina E, desigur.Cine e inamicul?Te-ai intrebat vreodata de ce rancezeste untul lasat la soare? Are legatura cu radicalii liberi formati la suprafata lui. Tot asa, grasimile din corpul nostru ar rancezi daca n-ar fi si vitamina E pe-acolo. N-avem cum sa evitam radicalii liberi. Ii elibereaza propriile noastre mitocondrii in metabolismul oxigenului sau leucocitele noastre in lupta cu bacterii, virusi sau alti intrusi. In afara de asta, suntem permanent expusi la radicalii liberi datorati poluarii sau fumului de tigara. Organismul produce enzime care sa-i anihileze dar de cele mai multe ori nu fac fata. Iata de ce e necesar sa consumam alimente care contin vitaminele C, A si E. Radicalii liberi (numiti asa datorita unui electron liber care ii face extrem de instabili si de "nervosi") au o preferinta catre distrugerea lipidelor, proteinelor si ADN-ului celular. Ori, daca e atacat ADN-ul, data viitoare cand celula se multiplica o va face cu un ADN un pic sifonat… Iata cum apar primele riduri! Daca lucrurile devin grave, se poate ajunge pana la malformatii genetice sau cancer.GeneralitatiVitamina E este de fapt numele generic dat unei clase intregi de compusi numiti tocoferoli. Are aspectul unui ulei vascos, insolubil in apa, dar solubil in ulei si solventi organici. Se stocheaza in tesutul adipos si ficat, dar si in hipofiza, suprarenale, ovare/testicule, muschi si inima. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, vitamina E ramane putin timp in corp (se elimina pe cale intestinala, prin bila). Asta inseamna ca, chiar in cazul unui supradozaj, intoxicatia cu vitamina E nu e atat de toxica sau periculoasa cum e in cazul vitaminei A sau D. Excesul poate scadea absorbtia vitaminei K si creste riscul de hemoragii. Doza zilnica recomandata este de 150 mg.Vitamina fertilitatiiVitamina E e produsa doar in organismele vegetale, in special in frunze, muguri, seminte in stadiul de germinare si polen. Lipsa ei se resfrange in special asupra functiei de reproducere si poate duce pana la sterilitate (atat pentru femei cat si pentru barbati) sau la avort spontan. De aceea e recomandata marirea doxei in cazul maternitatii sau menopauzei. Diminueaza, de asemeni, sindromul premenstrual.Incetineste procesul de imbatranire celulara si contribuie la regenerarea lor, de aceea e recomandata in perioada de convalescenta. Are rol de protectie la nivelul vaselor capilare si e factor anti-coagulant. Previne, impreuna cu vitamina A, arteroscleroza. Protejeaza celulele nervoase diminuand de patru ori riscul de Parkinson si e eficienta in tratarea epilepsiei. S-a descoperit ca e si un antiinflamator natural.In cazul efortului fizic intens reduce (alaturi de vitamina C) efectele nocive ale consumului marit de oxigen. Asa ca daca faci sport e indispensabila, si cu atat mai mult daca e sport la inaltime (alpinism sau ski). Molecule UNICEMoleculele vitaminei E au ceva comun cu fulgii de zapada: nu gasesti doua identice! Asa cum nici structura cristalina a fulgilor nu se repeta, nici aranjamentul de hidrogen cu oxigen si cu carbon din vitamina E nu va fi niciodata acelasi. Natura este de o creativitate infinita. Nu face copii, face numai originale. Vitamina E de sinteza, produsa industrial, are moleculele identice. Deci, nu are cum sa egaleze performantele celei naturale, la fel cum o papusa nu poate tine locul unui copil adevarat. Asa ca nu te grabi spre prima farmacie. Caut-o mai bine la tine in bucatarie.O gasesti in cantitate mare in uleiuri nerafinate, presate la rece, in germeni de grau (31,06 mg/ 100 g), in porumb sau hrisca. In faina alba continutul de vitamina e cu 80% mai scazut decat in cea integrala. Doze mari de vitamina E gasesti in fructele de tip nuca: alune de padure (26,10/ 100g produs), migdale dulci (25,89 mg/ 100 g), arahide (10,03 mg/ 100 g), fistic (5,20 mg/ 100 g), nuci (1,90 mg/ 100 g). Mananca si macese, afine, piersici, prune, patrunjel verde, dovleac, ardei iute, ca sa le enumeram doar pe cele mai bogate in tocoferoli.