Vitamina E e produsa doar in organismele vegetale, in special in frunze, muguri, seminte in stadiul de germinare si polen. Lipsa ei se resfrange in special asupra functiei de reproducere si poate duce pana la sterilitate (atat pentru femei cat si pentru barbati) sau la avort spontan. De aceea e recomandata marirea doxei in cazul maternitatii sau menopauzei. Diminueaza, de asemeni, sindromul premenstrual.
Incetineste procesul de imbatranire celulara si contribuie la regenerarea lor, de aceea e recomandata in perioada de convalescenta. Are rol de protectie la nivelul vaselor capilare si e factor anti-coagulant. Previne, impreuna cu vitamina A, arteroscleroza. Protejeaza celulele nervoase diminuand de patru ori riscul de Parkinson si e eficienta in tratarea epilepsiei. S-a descoperit ca e si un antiinflamator natural.
In cazul efortului fizic intens reduce (alaturi de vitamina C) efectele nocive ale consumului marit de oxigen. Asa ca daca faci sport e indispensabila, si cu atat mai mult daca e sport la inaltime (alpinism sau ski).
Molecule UNICE
Moleculele vitaminei E au ceva comun cu fulgii de zapada: nu gasesti doua identice! Asa cum nici structura cristalina a fulgilor nu se repeta, nici aranjamentul de hidrogen cu oxigen si cu carbon din vitamina E nu va fi niciodata acelasi. Natura este de o creativitate infinita.
Nu face copii, face numai originale. Vitamina E de sinteza, produsa industrial, are moleculele identice. Deci, nu are cum sa egaleze performantele celei naturale, la fel cum o papusa nu poate tine locul unui copil adevarat. Asa ca nu te grabi spre prima farmacie. Caut-o mai bine la tine in bucatarie.
O gasesti in cantitate mare in uleiuri nerafinate, presate la rece, in germeni de grau (31,06 mg/ 100 g), in porumb sau hrisca. In faina alba continutul de vitamina e cu 80% mai scazut decat in cea integrala. Doze mari de vitamina E gasesti in fructele de tip nuca: alune de padure (26,10/ 100g produs), migdale dulci (25,89 mg/ 100 g), arahide (10,03 mg/ 100 g), fistic (5,20 mg/ 100 g), nuci (1,90 mg/ 100 g).
Mananca si macese, afine, piersici, prune, patrunjel verde, dovleac, ardei iute, ca sa le enumeram doar pe cele mai bogate in tocoferoli.