Autoritățile din Guineea au confirmat primul deces din Africa de Vest cauzat de virusul Marburg, o febră hemoragică infecțioasă înrudită cu Ebola. Rata de mortalitate ar putea ajunge chiar până la 88%.
O nouă epidemie amenință lumea, după ce Guineea a confirmat primul deces din cauza virusului Marburg. Autoritățile au deschis o anchetă epidemiologică și s-au grăbit să-i identifice pe cei care au luat contact cu persoana infectată. Bărbatul a mers să ceară ajutor medical în orașul Gueckedou, lângă granițele cu Liberia și Sierra Leone, potrivit Washington Post. 155 de persoane au fost plasate în carantină pentru 21 de zile.
Virusul Marburg se poate răspândi ușor pe arii extinse, iar asta înseamnă că trebuie oprit rapid”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional OMS pentru Africa.
Lucrăm cu autoritățile sanitare pentru a introduce rapid măsuri, bazate pe experiența anterioară a Guineei în cazul virusului Ebola, care se transmite într-un mod similar.
Infecția a apărut în aceeași zonă în care a început cea mai mortală epidemie de Ebola înregistrată. Acel focar din 2014-2016 a ucis cel puțin 11.325 de persoane din trei țări din Africa de Vest. În luna februarie, în Guineea 12 persoane și-au pierdut viața din cauza virusului Ebola.
Ratele de mortalitate pentru virusul Marburg au variat de la 24% la 88%, potrivit OMS, în funcție de tulpina virusului și de modul în care au fost gestionate focarele.
Cum se transmite și cum se manifestă virusul Marburg
Virusul Marburg a apărut prima oară în Europa, în 1967, când s-a răspândit în orașele germane Marbutg și Frankfurt, dar și la Belgrad, după ce personalul unui laborator a intrat în contact cu exemplare de maimuță verde africană aduse din Uganda, potrivit Agerpres. Din 30 de persoane inferctate, atunci au murit 7.
Epidemiile de Marburg pornesc când un animal infectat, precum o maimuță sau un liliac, transmite virusul unui om. Apoi, virusul se răspândeşte prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafeţe şi materiale contaminate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Primele semne de infectare constau în dureri musculare, cefalee şi conjunctivită, urmate de dureri în gât, vărsături, diaree, erupţii cutanate şi sângerări.
Din cauza acestor simptome poate fi ușor confundată cu malaria, febra tifoidă, holera sau alte febre virale hemoragice. Boala are o perioadă de incubaţie de două până la 21 de zile, potrivit OMS.
Până în prezent nu există un vaccin sau un alt tratament ce poate combate virusul Marburg.