Epidemia de Ebola, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este „cea mai importantă şi cea mai gravă” din ultimele patru decenii, iar cu acest punct de vedere este de acord şi directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang, într-o conferinţă de presă.
Infecţia cu virusul Ebola începe ca o simplă răceală, însă evoluţia ei duce, în cele mai multe cazuri, spre moarte.
Care sunt simptomele virusului Ebola?
Asemănându-se cu o banală răceală, Ebola are, la început, semnele acesteia: temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii.
Un bolnav va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare. În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic – momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală, febra hemoragică.
Perioada de incubare – intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care primele simptome se prezintă – este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii.
Cum se transmite?
Virusul se transmite prin contact cu sângele unui om sau animal infectat, lichidele biologice şi organe. Odată ce febra şi durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere.
Cele mai expuse sunt persoanele care lucrează în domeniul sănătăţii, familia sau cei care se află în proximitatea celor infectaţi, vânătorii care iau contact cu animalele moarte se află în cel mai mare pericol de a contacta virusul.
Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.
De ce este virusul extrem de periculos?
Virusul are o rată de deces de 90 la sută şi este extrem de contagios. De asemenea, nu există în prezent un vaccin omologat care să asigure protecţia împotriva virusului Ebola. În absenţa unui plan specific de tratament sau a unui medicament care să interfereze în acţiunea virusului, acesta prezintă un risc extrem, potrivit dailymail.co.uk.
Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone. În doar câteva luni, Ebola a provocat moartea a cel puţin 932 de persoane în Africa, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
(Sursa foto: Hepta, Thinkstock)