Deşi în 2010 niciun român nu a fost infectat cu virusul West Nile, specialiştii avertizează că boala ar putea fi adusă la noi în ţară de cei care îşi petrec vacanţele în Grecia.
Cazuri de meningită West Nile în Grecia
Una din destinaţiile de vacanţă preferate ale românilor, Grecia a înregistrat deja 16 cazuri de meningită West Nile soldate cu trei decese.
Virusul a făcut ravagii şi la noi în ţară, în 1996, când a avut loc cea mai mare epidemie din Europa, cu 393 de cazuri. Ministerul Sănătăţii anunţă că din 1997 avem şi noi un sistem de supraveghere a acestei infecţii la om, sistem care în 2009 a fost descoperit doi pacienti infectati cu virusul West Nile.
Şi Italia, Franţa şi Ungaria au mai avut astfel de cazuri în ultimii ani.
Virusul West Nile este originar din Egipt, este frecvent în Africa, Orientul Mijlociu şi anumite regiuni ale Asiei, însă din când în când, depăşeşte aceste graniţe.
Ţânţarii transmit virusul West Nile
Virusul West nile nu se transmite prin contactul direct între persoana infectată şi cea sănătoasă, dar te poţi alege cu el după o ciupitură de ţântar, dacă mai înainte insecta s-a hrănit cu sângele unei persoane infectate.
Perioada de incubaţie a virusului este între trei şi 14 zile, iar primele simptome sunt cele caracteristice oricărei infecţii virale: febră, dureri de cap, stare generală proastă, oboseală, însoţite uneori de erupţii cutanate, dureri la nivelul ochilor şi umflarea nodulilor limfatici.
Conform clinicii Mayo, 99% dintre cei infectaţi vor avea doar aceste simptome. Doar 1% dintre bolnavi vor face o infecţie neurologică, fie encefalită, fie meningită, fie poliomielita West Nile. Printre simptomele acestor boli grave se numără febra mare, dureri de cap grave, stare de confuzie, tremurături, lipsa de coordonare, convulsii, paralizie parţială, slăbiciune, comă.
Singura modalitate de a preveni infectarea cu virusul West Nile este să eviţi ciupiturile de ţânţari prin toate mijloacele disponibile. Află cum să previi înţepăturile de ţânţari.