În timp ce unele femei sărbătoresc Mărţişorul, altele primesc drept cadou palme, pumni şi jigniri. La fiecare două minute, o femeie este victima violenţei domestice. Majoritatea nu depun… .
… plângere .
Conform datelor statistice prezentate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, 53.720 de persoane au căzut victime violenţei domestice, între anii 2004 şi 2009. Dintre acestea, 723 şi-au pierdut viaţa.
Numai în 2008 au fost peste 11.500 de cazuri raportate, o creştere considerabilă faţă de anii anteriori. Tot în 2008, violenţa domestică a ucis 137 de persoane, atât bărbaţi cât şi femei.
Până acum am vorbit, însă, despre cazurile raportate, cele care au ajuns în atenţia autorităţilor.
Se estimează că numai 1% dintre cei abuzaţi fac acest pas, deci numărul cazurilor de violenţă domestică este mult mai mare. Conform estimărilor, 1,2 milioane de femei sunt abuzate în fiecare an de către familie, dar marea majoritate nu depun o plângere oficială împotriva agresorului.
Conform datelor OMS, majoritatea femeilor cad victime propriul partener de viaţă.
Un sondaj CURS din 2008 a arătat că majoritatea bărbaţilor devin violenţi după cinci ani de căsătorie, însă, în 16% din cazuri primele semne de violenţă apar înainte de nuntă. 26% dintre femei nu iau măsuri împotriva unui soţ violent pentru că acestea „sunt probleme obişnuite într-o familie”. 17% speră ca bărbatul să se schimbe, iar 14% sunt îndrăgostite încă de agresor.
Multe femei sunt nevoite să stea lângă un soţ violent din lipsa alternativelor. Fie nu au banii necesari ca să se descurce singure, fie nu au unde să se ducă dacă părăsesc domiciliul.
Anii de abuzuri pot lăsa urme adânci nu numai pe corpul unei femei, ci şi în sufletul ei. Sănătatea fizică şi mentală sunt deopotrivă în pericol dacă femeia este abuzată.
În general, când auzim de violenţă în familie, ne gândim la o bătaie „zdravănă” sau cel puţin la o palmă. De fapt, există şi alte tipuri de abuzuri, care nu implică violenţă fizică, dar toate sunt la fel de grave.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vorbeşte despre abuzul emoţional, sexual şi încercarile de a controla permanent viaţa femeii.
Eşti victima unui abuz emoţional dacă partenerul te insultă, te umileşte în faţa celorlalţi, te intimidează sau te sperie, ţipă la tine, te ameninţă. Despre violenţa sexuală vorbim atunci când femeia este forţată să întreţină relaţii sexuale, este nevoită să aibă relaţii sexuale de frică, sau este forţată să faca ceva ce nu acceptă.
Cei de la OMS mai spun că o femeie este abuzată fizic atunci când e pălmuită, împinsă, târâtă, lovită cu pumnul, piciorul sau cu un obiect, strangulată, arsă, ameninţată cu arma de foc, cuţit, etc.
Poate una din cele mai frecvente forme de abuz, la nivel mondial, este încercarea de a controla viaţa femeii. Acesteia i se interzice să iasă din casă, să-şi vadă prietenii sau familia, este ignorată, controlată permanent, acuzată de infidelitate.
Unele femei nu au acces la tratamente medicale sau la banii familiei. Din păcate, aceste comportamente sunt considerate normale în unele societăţi, inclusiv în anumite medii din România, unde încă se mai crede că „bătaia e ruptă din Rai”.
Foto: Shutterstock