Ce este, de fapt, violența domestică

.

De multe ori, violența domestică nu se măsoară doar în lovituri și dureri fizice. Poate începe cu verificarea telefonului, manifestarea unei gelozii absurde, poate continua cu o jignire și interzicerea de a mai ieşi în oraş cu prietenii.

Ciclul violenței în familie se desfășoară sub forma de spirală: fazele tensionate devin din ce în ce mai lungi, violențele devin din ce în ce mai amenințătoare, iar fazele blânde devin mai scurte sau chiar pot dispărea. Fazele sunt:

Faza de acumulare a tensiunilor: timp în care victima acționează cu precauție și încearcă strategii pentru a evita un incident violent.

Faza acută: moment în care agresorul acționează și poate produce răniri. Această fază este desfășurată pe parcursul unei perioade cuprinse între două și douăzeci și patru de ore (uneori chiar pe parcursul unei săptămâni sau mai mult)

Faza de relaxare (numită și luna de miere): aceasta este o perioadă de calm, în care agresorul manifestă blândețe și dragoste față de victimă. Această fază reprezintă doar un armistițiu vag în cadrul unui război al amenințărilor și loviturilor. Acum este cel mai bun moment pentru ca victima să se despartă de agresor, însă ea poate fi ușor amăgită că totul se va schimba în bine. Bărbatul va folosi șantajul emoțional spunând că nu suportă ideea despărțirii de ea sau va folosi amenințarea cu violența. Femeia vede uneori în manifestarile violente ale agresorului o boală pe care ea ar putea să o vindece.

Detalii despre măsurile pe care le poți lua în cazul în care te confrunți cu violența domestică găsești pe www.campaniarespectului.ro.

    
Vedete din Romania Vedete internationale