Pe la 40-45 de ani ”se anunţă” simptomele. După 60 de ani, viaţa a 50% dintre femei şi 8% dintre bărbaţi e afectată de acest sindrom. Mulţi strâng din dinţi şi tac, deşi există soluţii
Nu-ţi mai vine să scoţi capul în lume. Decât ca să-ţi iei, de la farmacie, pamperşi. Ai ajuns la concurenţă cu bebeluşii! Nu ai infecţie urinară, nici o altă boală dovedită, dar îndeseşti enervant drumurile la toale-tă. Vezica ta parcă vrea să „spargă norma”!
De ce?
Peretele vezicii se contractă anormal. Din varii cauze: tulburări neurologice (accident vascular cerebral, boala Parkinson etc.), afectări ale nervilor periferici (în urma unor traumatisme abdominale, pelviene, după o intervenţie chirurgicală în aceste zone etc.), un obstacol subvezical, ce împiedică vezica să se golească complet (fie unul de natură nervoasă – ca atunci când nu se mai coordonează contracţia vezicii şi relaxarea sfincterului) -, fie o hiperplazie benignă de prostată, o îngustare a uretrei etc.
Cum rezolvi problema?
Mergând la doctor. Pentru că soluţii de tratament există. Începând cu cea mai la îndemână: schimbarea stilului de viaţă (economie de stimulente – cafea, alcool, tutun, băuturi răcoritoare ce conţin cofeină), reducerea obezităţii, stabilirea unui orar al mersului la toaletă etc. Şi continuând cu exerciţii de reeducare a vezicii (prin contracţii şi relaxări succesive), medicaţie şi alte metode te-rapeutice de specialitate.
4 ÎNTREBĂRI CARE O DAU DE GOL
Dacă răspunzi DA la unele dintre aceste întrebări, mergi cât mai repede la doctorul tău!
► Trebuie să mergi la toaletă frecvent în timpul zilei?
►Îţi este greu să păstrezi urina?
►Este dificil să menţii urinarea?
►Te trezeşti noaptea ca să mergi la toaletă?
►Ai pierderi involuntare de urină?