Vene dilatate şi sparte pe piciare: prevenţie şi tratament

.

Ai „dunguliţe“ roşcate şi pe sub ciorapi şi te ruşinezi cu ele? Decât să le maschezi, mai bine le tratezi

Sunt roşii-albăstrii, de grosimea unui fir de păr, interconectate precum pânza de păianjen ori ca ramurile unui copac minuscul. Lăsând la o parte disconfortul vizual, aceste vene dilatate şi sparte pot fi chiar dureroase. De ce devin aceste vase de sânge vizibile? Nu se ştie prea bine. Se pare că au şi o legătură cu genetica, deoarece specialiştii au observat că gemenilor identici le apar venectazii în zone similare. Partea bună este că apariţia acestor vase de sânge dilatate rareori poate fi pusă în legătură cu existenţa unei  boli interne. „Cauza apariţiei venectaziilor de la nivelul picioarelor este fragilitatea peretelui vascular“, explică dr. Daniela Popoiu, specialist dermatolog la Clinica Dermestetica. „Această fragilitate se manifestă după pubertate şi este pusă, în principal, pe seama moştenirii genetice, dar poate fi accentuată de regimul de viaţă individual. Practicarea unor sporturi cu opriri bruşte pe picior, cum sunt tenisul, atletismul, săriturile sau masajele agresive, ce implică vacuum, poate agrava fragilitatea vaselor de sânge. La fel statul în picioare sau pe scaun timp de ore întregi la rând.“

Se tratează cu succes

Dacă ai venectazii pe suprafeţe mari sau dacă acestea te dor, poţi apela la un specialist pentru a le trata. Medicul injectează nişte substanţe sclerozante (care obturează vasele respective şi le fac să se „chircească“ cumva) în vasele de sânge afectate, cu ajutorul unui ac foarte fin, procedură numită scleroterapie. Dacă vasul de sânge e mai mare, e posibil să fie nevoie de repetarea procedurii. „Rezultatele cele mai bune pentru tratamentele vasculare se obţin însă prin coagulare cu laser. Cea mai bună mi se pare  procedura cu ajutorul laserului Cutera Nd Yag 1064nm“, spune dr. Daniela Popoiu.

Trei metode de prevenire

Ai văzut că mama ta are venectazii, acum ştii că se moştenesc genetic, ce-ai mai putea face decât să aştepţi resemnată să ţi se urâţească şi ţie picioarele? Ei bine, ai putea face câte ceva, ne spune doctoriţa Popoiu. Sport, ciorapi „care strâng“ şi evitarea statului în picioare: „apariţia venectaziilor poate fi prevenită printr-un regim de viaţă sănătos şi activ şi prin practicarea de sporturi cum sunt înotul sau mersul de bicicletă. De asemenea, purtarea  ciorapilor medicinali, cu compresie graduală, este benefică, dar şi evitarea ortostatismului.“ Dacă vrei să să fii sigură că ţi-ai luat toate măsurile de precauţie, poţi să foloseşti şi un supliment alimentar destinat îmbunătăţirii circulaţiei venoase. Acestea se găsesc sub formă de tablete, de siropuri sau de geluri, acestea din urmă aplicându-se local. Majoritatea acestor produse conţin extracte din plante (afine, castane, ghimpe), dar şi alte principii active destinate să favorizeze permeabilitatea şi funcţionalitatea venelor şi de a reduce eventualele inflamaţii sau dureri care pot apărea în zonele afectate. Poţi folosi un asemenea supliment chiar şi în situaţia în care unicul lucru care te deranjează este senzaţia de oboseală şi/sau greutate care îţi apare în gambe la sfârşitul unei zile de lucru. Te vei simţi mai bine cu siguranţă.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton