În tradiţia noastră, varza murată nu lipseşte niciodată din meniul de sărbători – sarmalele, varza călită cu afumătură, dar şi alte specialităţi româneşti au la bază varza murată. Cu toate acestea, se vorbeşte foarte rar despre beneficiile verzei murate pentru sănătate.
Peste ocean, de câţiva ani încoace, s-a născut un adevărat curent legat de alimentele fermentate. Totuşi, există şi popoare care obişnuiesc să consume alimente fermentate din cele mai vechi timpuri. În China, de exemplu, ceaiul fermentat este un remediu care se consumă de secole.
Explicaţia care stă în spatele beneficiilor alimentelor fermentate stă în bacterii. Atunci când fermentează, o serie de bacterii benefice pentru sănătate consumă o parte din acel aliment, făcând substanţele nutritive din acel produs mult mai uşor de absorbit de către organismul nostru. Unele dintre aceste bacterii elimină şi acid lactic, un conservant natural, iar produsul fermentat devine un probiotic natural.
Rezultatele unui studiu realizat în 2011 arată că acest acid lactic, din alimentele fermentate, întăreşte sistemul imunitar, protejează flora stomacală, reduce alergiile şi este foarte benefic în cazurile de ulcer. De aici şi până la apariţia dietelor pe bază de alimente fermentate nu a mai fost decât un singur pas, însă medicii avertizează că excesele nu fac bine niciodată, nici chiar atunci când vorbim despre alimente sănătoase în teorie. Cel mai bine este ca alimentele fermentate să fie consumate în cadrul unei diete echilibrate, formată şi din alimente proaspete, mai ales fructe şi legume.
Pe lângă toate acestea, varza murată este şi o sursă excelentă de vitamina C şi, totodată, un aliment care luptă împotriva cancerului. Chiar dacă nu s-au făcut foarte multe cercetări în domeniu, rezultatele unui studiu finlandez au arătat că, odată cu procesul de fermentaţie, varza îşi potenţează calităţile anticancerigene, mai ales datorită creşterii cantităţii de antioxidanţi.
Aşadar, varza murată, acest aliment aparent banal de pe mesele noastre are o mulţime de beneficii pentru sănătate şi ar trebui consumat ori de câte ori avem ocazia, mai ales că este un produs de sezon.