Varza de Bruxelles reduce riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare

.

Varza de Bruxelles nu se bucură de un prestigiu prea mare în rândul românilor. Dar mulți nu cunosc beneficiile uimitoare ale acestei legume, care este bogată în vitamine, minerale și proteine.

Valoare nutrițională

Varza de Bruxelles are efecte benefice pentru sănătate și siluetă datorită vitaminelor, mineralelor, proteinelor și carbohidraților din compozițție.

100 de grame de varză de Bruxelles au doar 43 de calorii, zero grame de grăsimi, 9 grame de carbohidraţi (dintre care 2.2 grame de zaharuri şi 3.8 grame de fibre) şi peste 3 grame de proteine. De asemenea, la aceeaşi cantitate, organismul tău va primi 195% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina K, 125% din DZR de vitamina C şi peste 10% din DZR de vitamina A, vitamina B6, folaţi, potasiu şi mangan.

Citește și: 8 legume care sunt mai sănătoase congelate decât proaspete

Efectele benefice asupra sănătății

Potrivit studiilor, consumul regulat de varză de Bruxelles ar putea reduce riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate.

Efecte anticancerigene

Mai mult decât atât, savanţii spun că sulforafanul (acea substanţă care conferă mirosul specific de sulf) din legumele crucifere ar proteja organismul de acţiunea radicalilor liberi, prevenind instalarea cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit că această substanţă are capacitatea de a inhiba o enzimă numită HDAC implicată în procesul de dezvoltare a celulelor maligne.

Rezultate promiţătoare au fost observate în cazul cancerului esofagian, de prostată, pancreatic şi cel de piele.

Varza de Bruxelles este bogată în clorofilă, care poate bloca efectele cancerigene ale aminelor heterociclice eliberate la temperaturi ridicate (de exemplu, cele din fripturile la grătar).

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Carenţa de vitamina K din organism este asociată cu un risc crescut de a suferi de boli ale sistemului osos. Varza de Bruxelles este bogată în această vitamină, asigurând sănătatea oaselor prin îmbunătăţirea nivelului de absorbţie a calciului, prevenirea pierderii de calciu prin urină şi asimilarea proteinelor esenţiale. De asemenea, varza de Bruxelles este bogată în calciu.

Ține sub control diabetul

Majoritatea legumelor verzi sunt surse de antioxidanţi cu rol de reglare a glicemiei. Aceştia poartă numele de acizi alfalinoleici şi pot avea efecte benefice asupra secreţiei de insulină, prevenind stresul oxidativ. De asemenea, studiile arată că aceste substanţe reduc riscul de neuropatie diabetică periferică, o afecţiune care constă în degradarea celulelor nervoase de la nivelul membrelor inferioare, din cauza nivelului crescut de glucoză din sânge (hiperglicemie).

Citește și: Top 7 alimente de iarnă care te ajută să slăbeşti

Menține vederea

Vitamina C este strâns legată de sănătatea ochilor şi joacă un rol important în protejarea acestora de efectele nocive al razelor ultraviolete. O singur porţie de Varză de Bruxelles îţi asigură cantitatea de vitamina C de care organismul tău are nevoie. Un alt antioxidant care se regăseşte în compoziţia verzei de Bruxelles – zeaxantina – „filtrează” razele ultraviolete, protejând astfel ochii de afecţiunile degenerative.

Previne îmbătrânirea pielii

Tot vitamina C este responsabilă de prevenirea ridurilor de expresie şi a îmbătrânirii premature a pielii. Consumul de varză de Bruxelles cât mai puţin gătită este benefic pentru piele, protejând-o de efectele periculoase ale razelor solare şi ale poluării, scăzând riscul de apariţia a ridurilor şi îmbunătăţind textura pielii. Vitamina C joacă un rol esenţial în formarea colagenului, o proteină care asigură elasticitate pielii.

Sursă foto: 123rf.com

Ultima modificare mai 11, 2021 11:33 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale