Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare, atrage atenția că în lunile următoare în România va deveni dominantă noua variantă a virusului SARS-CoV-2, denumită tulpina Delta.
Virusul SARS-CoV-2 a suferit mai multe mutații de la începutul pandemiei, iar specialiștii atrag atenția că tulpina Delta ar putea deveni dominantă în următoarea perioadă. Această variantă a coronaviruslui care provoacă COVID-19 se răspândește mult mai repede decât cele anterioare.
„Se estimează chiar de către experţii europeni că la nivel european, în ţările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce priveşte creşterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulaţia acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârşit de august se estimează chiar o creştere la 90%”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare, potrivit Mediafax.
Tulpina Delta a fost descoperită pentru prima oară în India, în luna aprilie, acolo unde a provocat o adevărată criză sanitară. Apoi s-a răspândit în peste 70 de țări din întreaga lume.
Avertizare din partea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor
În Regatul Unit, tulpina Delta ar fi responsabilă pentru mai mult de 90% din cazurile de COVID-19 și a dus la o creștere a numărului de infectări la persoanele nevaccinate și la cele imunizate doar cu prima doză.
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a avertizat că este posibilă o creștere a numărului de cazuri în toate grupele de vârstă, în absența vaccinării și în contextul relaxării măsurilor restrictive în mai multe țări din Europa. Această variantă s-ar putea răspândi mai ales în rândul tinerilor nevaccinați, mai ales în perioada verii, potrivit Digi24.
Cât de eficiente sunt vaccinurile COVID-19 în cazul tulpinii Delta
Recent, Maria Van Kerkhove, un epidemiolog al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a atras atenția că deși momentan vaccinurile împotriva COVID-19 fac față tulpinilor nou apărute, în viitor serurile ar putea deveni ineficiente în fața modificărilor noului coronavirus.
„Vestea bună este că până acum funcționează încă împotriva variantei Delta (identificată prima oară în India n.r.). Ar putea veni un moment când vom avea o constelație de mutații în care vaccinurile își vor pierde eficiența, de asta vrem să prevenim infecțiile.
Din nou, vaccinurile sunt extrem de puternice, dar trebuie să luăm măsuri, să prevenim”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit hotnews.ro.
Cu fiecare variantă apărută, virusul SARS-CoV-2 a început să se răspândească mai ușor.
„Faptul că s-a întâmplat de două ori în 18 luni, două linii (Alpha și apoi Delta) fiecare cu 50% mai transmisibilă este o putere fenomenală de schimbare”, a subliniat Maria Van Kerkhove.
Varianta Gamma, un nou pericol pentru sănătate
Gamma, cea mai nouă varianta a coronavirusului se răspândește cu rapiditate în Brazilia, au atras atenția oficialii federali din domeniul sănătății. Potrivit experților, această tulpină poate rezista tratamentului cu anticorpi. Cele mai vulnerabile sunt persoanele nevaccinate sau cele care au primit doar prima doză de vaccin.
„Variantele mai rezistente la anticorpi au riscul de a provoca unele probleme în ceea ce privește protecția vaccinurilor anti COVID-19″, a explicat John P. Moore, profesor de microbiologie și imunologie la Facultatea de Medicină din New York (Weill Cornell Medicine).
„Cele două vaccinuri, Pfizer și Moderna, ar trebui să poată face față acestei variante destul de bine, deoarece sunt foarte eficiente. Johnson&Johnson ar putea avea unele probleme, însă tot ar fi un ser benefic”, a adăugat Moore.