Aparent o problemă minoră, uscaciunea vaginului îţi poate afecta viaţa sexuală, iar când persistă devine foarte deranjantă.
Cum îţi dai seama că ai vaginul uscat
Uscăciunea vaginală e greu de ignorat dacă ai contact sexual, pentru că acesta e dureros sau poate fi urmat de sângerări uşoare. De asemenea, poţi să simţi dureri în vagin în afara contactului sexual, mâncărimi sau senzaţie de arsură. Vezi de ce ai dureri în timpul sexului!
De ce ai vaginul uscat
Modificările hormonale din sarcină, alăptare, menopauză – sunt situaţii în care scade producţia de estrogen, un hormon care, printre altele, controlează umiditatea vaginului şi elasticitatea ţesuturilor.
Anumite medicamente pentru răceala, alergii sau depresie – usucă toate mucoasele, inclusiv pe cea vaginală.
Spălăturile vaginale – dacă nu sunt necesare fac mai mult rău decât bine pentur că distrug echilibrul bacterian al vaginului, iar una din urmări este uscăciunea.
Pentru a afla care este cauza exactă, trebuie să consulţi un medic. În funcţie de vârsta ta, rezultatul testul Papanicolau şi al examenului de secreţie vaginală, ţi se va spune care sunt cauzele…
Cum te tratezi
… şi care este tratamentul. Dacă e vorba pur şi simplu de vârstă, poţi încerca un unguent vaginal cu estrogen sau un lubrifiant pe bază de apă. Dacă e vorba de o afecţiune provocată de spălăturile vaginale, vei scăpa de uscăciune prin tratarea ei. Iată ce mai poţi face pentru a trata şi preveni uscăciunea vaginului:
• Evită spălăturile vaginale dacă nu sunt recomandate de medic.
• Nu încerca să umezeşti vaginul cu cremă de mâini, iaurt, oţet sau alte leacuri asemănătoare.
• Urmează toate regulile unei igiente intime corecte. Vezi cum se face corect igiena intimă!
• Nu îţi respinge partenerul. O viaţă sexuală normală îmbunătăţeşte lubrifierea naturală a vaginului.
Foto: Shutterstock
Ultima modificare august 22, 2017 11:18 am