Uniunea Europeană a permis utilizarea a trei vaccinuri până în acest moment: de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Acesta din urmă nu a fost însă aprobat în Elveția.
Autoritățile elvețiene au făcut anunțul miercuri, după ce mai multe țări europene au decis să nu folosească vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani. Vaccinul este deja folosit de câteva săptămâni în Marea Britanie.
„Pentru a obține mai multe informații despre siguranță, eficacitate și calitate, sunt necesare date suplimentare din noi studii”, arată Swissmedic, autoritatea elvețiană de supraveghere a medicamentelor, într-un comunicat de presă, citat de Libertatea. „Datele disponibile în prezent nu arată o decizie pozitivă cu privire la beneficii și riscuri. Pentru a obține o evaluare concludentă, solicitantul va trebui, printre altele, să prezinte date suplimentare de eficacitate dintr-un studiu de fază III în desfășurare în America de Nord și de Sud, iar acestea vor trebui analizate”.
Comunicatul mai arată că ar putea emite o autorizație temporară dacă va primi rezultatele necesare de la cercetătorii din spatele vaccinului AstraZeneca.
Cercetătorii de la Universitatea din Oxford spun că vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 66,7% începând de la a doua săptămână după primirea dozei de rapel. În acest moment, mai multe țări au aprobat vaccinul, însă au anunțat că nu vor vaccina persoanele de peste 65 de ani cu acest ser, din cauza insuficienței datelor în acest sens.
În România, intervalul de vârstă pentru administrarea acestui vaccin nu a fost hotărât, după cum a explicat Valeriu Gheorghiță: „Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate ale MS şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România”.