Vaccinul anti-COVID-19 realizat de producătorul farmaceutic AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pare să dea mai puține efecte adverse la bătrâni decât la tineri.
Vaccinul ar produce un răspuns imun similar atât la tineri, cât și la bătrâni – însă în cazul acestora din urmă nu ar exista efecte secundare la fel de multe. „Este încurajator să vedem că răspunsurile imunogenetice au fost similare la adulții tineri și vârstnici, ira reaactogenicitatea a fost mai redusă la adulții în vârstă, unde severitatea Covid-19 este mai mare,” a declarat un purtător de cuvânt de la AstraZeneca pentru Reuters, citat de HotNews.
Citește și: Experiment japonez: câtă protecție oferă de fapt măștile împotriva coronavirus?
Același reprezentant a adăugat: „Rezultatele se adaugă la suma de probe de până acum privind siguranța și imunogenicitatea AZD1222”. Vestea este una relativ bună, dacă luăm în considerare faptul că vârstnicii sunt cei care au mai mare nevoie de protecție, fiind mai vulnerabili în fața virusului. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Oxford declanșează anticorpi în grupele de vârstă înaintate, după cum arată Financial Times.
Momentan, vaccinurile preferate de experți sunt cel de la AstraZeneva și cel dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru a primi cel puțin 300 de milioane de doze de vaccin de la AstraZeneca, respectiv 200 de milioane de la Pfizer – BioNTech, în cazul în care acestea vor trece cu brio de testele clinice.
Foto: 123rf.com