Suntem mai aproape de a avea un vaccin împotriva clamidiei, mulțumită cercetătorilor de la Imperial College London și de la Statens Serum Institut din Copenhaga.
Oamenii de știință au testat două formulări de vaccin pe un eșantion de 15 femei cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani. Un alt grup, format din cinci femei, a primit un vaccin placebo. Toate participantele au primit trei injecții în braț pe o perioadă de patru luni, iar în săptămânile de după au trebuit să folosească un spray nazal special în două doze separate. Această primă fază a testării s-a dovedit să aibă succes, așa că cercetătorii vor să treacă la următoarea, conform Independent.
Clamidia este o boală cu transmisie sexuală, care este des întâlnită la adolescenții și tinerii adulți activi sexual. De regulă, boala poate fi tratată cu un scurt tratament cu antibiotice. Problema este că, dacă nu este detectată și tratată la timp, poate duce la un alai de probleme, potrivit celor de la National Health Services (NHS). Printre aceste probleme se numără infertilitatea, sarcinile ectopice, artrita și susceptibilitate crescută la boli cu transmisie sexuală, cum ar fi HIV.
Uneori, clamidia vine fără simptome, așa că oamenii nu o tratează la timp. Iar cei care merg să se testeze și depistează boala la timp, tot au șanse considerabile să se trezească din nou cu infecția. Apare un cerc vicios, în care salvarea ideală o reprezintă vaccinul.
„Descoperirile sunt încurajatoare, pentru că arată că vaccinul este sigur și produce tipul de răspuns imunitar care ar putea proteja împotriva clamidiei”, a explicat profesorul Robin Shattock, de la Imperial College London.