De ce să-ţi faci vaccinul antigripal

.

Dacă nu vei primi vaccinul antigripal gratuit, prin campania iniţiată de Ministerul Sănătăţii poţi să-l cumperi singură din farmacie. Află cine şi de ce ar trebui să se vaccineze.

Ministerul Sănătăţii anunţă că la sfârşitul lunii octombrie va începe campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere.

Cele 1.300.00 de doze gratuite vor fi folosite în special pentru persoanele din categorii cu risc crescut de îmbolnăvire şi complicaţii: bătrânii peste 65 de ani, cei cu boli cronice, în special boli respiratorii, metabolice şi cardiovasculare, copii şi bătrâni institutionalizaţi, personal medical.

Cei care se încadrează în aceste categorii se vor adresa medicului de familie pentru a obţine vaccinul gratuit.

Dacă vrei să te vaccinezi, dar nu te numeri printre persoanele cu risc crescut, poţi să achiziţionezi vaccinul din farmacie, sub diverse nume de marcă, la preţuri ce pornesc de la 30 lei.

De ce ar trebui să faci vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal este recomandat în special femeilor însărcinate, copiilor şi adulţilor în vârstă. Anumite boli cronice – fibroza cistică, asmul, HIV, obezitatea, anemia, epilepsia etc. – pot de asemenea să mărească riscul complicaţiilor.
Totuşi, nu strică să faci vaccinul chiar dacă eşti sănătoasă tun. Gripa nu iartă pe nimeni şi riscurile sunt mai mari decât cele câteva zile petrecute în pat. Printre complicaţiile posibile se numără bronşita, sinuzita, otita şi chiar pneumonia. E drept că asta se întâmplă la cei cu sistemul imunitar slăbit, dar nu se ştie niciodată…

Nu ar trebui să faci vaccinul antigripal dacă eşti alergică la ouă sau la o altă substanţă din compoziţia vaccinului, dacă ai avut reacţii la vaccinare în trecut sau dacă ai febră în ziua respectivă.

Cât de eficient este vaccinul antigripal

Chiar dacă ai făcut vaccinul antigripal anul trecut, trebuie să-l repeţi şi în această toamnă pentru că el este diferit. Virusurile gripale suferă frecvent mutaţii, astfel că şi cei care au avut gripă sau şi-au făcut vaccinul anul trecut se pot îmbolnăvi din nou în acest sezon.

Vaccinurile antigripale sunt produse pe baza previziunilor făcute de specialişti care, pe baza datelor adunate din întreaga lume, pot spune ce tulpini virale vor fi mai răspândite într-un anumit sezon. Uneori „le nimeresc”, uneori se înşală. Deci, chiar dacă ţi-ai făcut vaccinul există şansa să te alegi cu o gripă. Se estimează că atunci când previziunile sunt corecte, vaccinul antigripal este eficient în proporţie de 70-90% la persoanele sub 65 de ani.

În cazul bătrânilor, este mai puţin eficient fiindcă ei produc mai puţini anticorpi. În plus, reţine că vaccinul antigripal nu te protejează împotriva răcelii, care e produsă de virusuri diferite.

Poţi să faci gripă de la vaccinul antigripal?

Răspunsul este NU. Vaccinul conţine virusuri inactive, care nu pot provoca gripa, însă sunt de ajuns ca să stimuleze un răspuns din partea sistemului imunitar. Totuşi, este posibil ca după vaccin să apară simptome asemănătoare cu o gripă. Uneori e vorba de o reacţie la vaccin, care se manifestă prin dureri musculare, dureri de cap sau rinoree, în funcţie de forma în care a fost administrat vaccinul.

De asemenea, trebuie reţinut că vaccinul începe să te protejeze la două săptămâni după ce l-ai făcut. Dacă în această perioadă intri în contact cu cineva bolnav de gripă este posibil să iei boala, ceea ce te poate face să crezi ca gripă a apărut din cauza vaccinului. Află cum poţi preveni răceala şi gripa dacă nu te vaccinezi!

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton