Vacanţele la munte te ajută să slăbeşti

.

Dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, petrece-ţi weekendul la munte. Aerul „tare” îţi taie foamea şi, vrând, nevrând, vei fi forţată să faci mai multă mişcare.
Cei care vor să slăbească ar trebui să prefere muntele pentru vacanţe, în orice perioadă a anului. La această concluzie au ajuns cercetătorii germani, după ce au dus 20 de obezi într-o scurtă vacanţă, la munte.

În numai o săptămână, cât a durat sejurul, voluntarii au scăzut în greutate, reuşind să se menţină după întoarcerea acasă.

În cursul vacanţei pe cel mai înalt munte al Germaniei, cei 20 de obezi nu au făcut mai multă mişcare ca de obicei – sau, cel puţin, nu intenţionat – şi nici nu au ţinut vreo dietă specială. Chiar şi aşa, ei au mâncat mai puţin cu 734 de calorii pe zi, ajungând la un număr de 2200 de calorii, zilnic.

Medicii au constat că voluntarii au căpătat un metabolism mai rapid în urma vacanţei şi o tensiune arterială mai scăzută.

Aşa se face că au slăbit, în medie, un kilogram şi jumătate în şapte zile, ceea ce este mai mult decât suficient, având în vedere că orice nutriţionist va recomanda o slăbire de 0,5 – 1 kg pe săptămână.

Rezultatul se explică prin faptul că, la altitudini mari, scade senzaţia de foame. De fapt, lipsa poftei de mâncare şi greaţa sunt primele simptome ale „răului de munte”.

În mod surprinzător, voluntarii nu s-au îngrăşat când au ajuns înapoi acasă, aşa cum am putea bănui. Ei au mai fost supravegheaţi încă o lună şi în această perioadă nu au mai luat în greutate.

Studiul a fost criticat de câţiva oameni de ştiinţă pentru că a fost efectuat pe numai 20 de subiecţi şi pe o perioadă scurtă de timp. Ei au mai spus că obezii pot slăbi uşor atunci când ajung la altitudini mari, însă dacă rămân acolo mai mult timp, se obişnuiesc cu noile condiţii şi îşi reiau obiceiurile care i-au făcut să se îngraşe.

Cu toate acestea, statul american Colorado, faimos pentru relieful său muntos, are cea mai mică rată a obezităţii din toată SUA. Dacă în întreaga ţară procentul de obezi este de 19%, în Colorado, doar 19% dintre locuitori au această problemă.

Până la urmă, o excursie la munte este utilă chiar şi numai pentru faptul că te obligă să faci mişcare mai multă decât în mod normal. Atât sporturile de iarnă cât şi drumeţiile te ajută să arzi calorii şi să-ţi întăreşti musculatura.

Dar, înainte să te îndrepţi către munte, nu uita crema cu factor de protecţie solar. Unii cred că nu este nevoie să-şi protejeze pielea dacă este frig. Însă razele UV sunt la fel de periculoase, şi vara, şi iarna.

Protecţia este cu atât mai importantă atunci practici sporturi de iarnă pentur că zăpada reflectă radiaţiile ultraviolete, deci pielea ta le primeşte din două surse.

Foto: Shutterstock

Vezi și ce trebuie să pui în bagajul pentru vacanța de iarnă la munte

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton