Îţi petreci Sărbătorile de iarnă la munte? Află care sunt recomandările celor de la Salvamont privind siguranţa şi sănătatea turiştilor care merg pe pârtie sau în drumeţii.
Atât pe partie, cât şi la plimbare, hainele nu trebuie să fie la modă ci în concordanţă cu vremea. Daniel Banu, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Prahova, ne recomandă să purtăm bocanci de iarnă cu talpă rigidă şi geci impermeabile, rezistente la temperaturi scăzute.
Foarte important este să ai la dispoziţie un rând complet de haine uscate pentru cazul în care ceea ce porţi se udă de la ninsoare, ploaie, sau chiar de la transpiraţie. Hainele ude sunt principala cauză a hipotermiei.
„Schiorii trebuie să schieze numai pe pârtiile amenajate şi să o facă în aşa fel încât să nu pună în pericol viaţa sau integritatea fizică a altui schior, adică să-şi adapteze viteza şi maniera proprie de a schia potrivit pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate al partiei şi densităţii traficului de pe pârtie” recomandă Daniel Banu.
Fie că schiezi, te dai cu sania sau, pur şi simplu, te plimbi în jurul pârtiei, nu-ţi uita acasă ochelarii de soare. Poate că pare ciudată această recomandare în toiul iernii, însă schiorii cu experienţă ştiu cât de periculoasă este combinaţia între zăpadă şi soare. Zăpada proaspătă reflectă razele ultraviolete în proporţie de 80%, ceea ce poate provoca leziuni grave ale ţesuturilor sensibile ce alcătuiesc ochiul.
Cei care aleg să ardă caloriile din cozonac şi sarmale, prin drumeţii sau plimbări pe munte trebuie să se informeze, înaintea plecării, în legătură cu starea traseelor montane. Informaţii actualizate găseşti la centrele de informare turistică şi la Dispeceratul Naţional Salvamont.
Dacă îţi petreci vacanţa pe Valea Prahovei, Serviciul Salvamont care se ocupă de această zonă îţi recomandă, ca trasee sigure, Sinaia – Poiana Stânei, Sinaia – Cota 1400, Buşteni – Cascada Urlătoarea, Buşteni – Cabana Gura Diham, Azuga – Valea Azugii. În schimb sunt închise, până la primăvară, traseele care fac legătura între Sinaia, Buşteni, Azuga şi Platoul Bucegi.
Cei care aleg alte zone pentru vacanţă trebuie să se informeze, la fata locului, privind starea traseelor şi a pârtiilor.
Înainte de a pleca în plimbare, asigură-te că ştii traseul sau urmăreşte cu mare atenţie marcajul turistic. Este indicat ca nimeni să nu plece singur într-o drumeţie.
Ce faci dacă, în cursul plimbării, ai nevoie de ajutor? „În cazul în care turiştii au un accident sau sunt martori la unul trebuie să sune de urgenţă la Dispeceratul Naţional Salvamont 0725.826.668 (0-SALVAMONT) sau la 112” ne sfătuieşte Daniel Banu.
Familiile cu copii sunt sfătuite să nu-i ducă pe pârtie înainte de 3-4 ani, aceasta fiind vârsta minimă recomandată pentru primele lecţii de schi. Bineînţeles că cei mici nu au ce să caute în plimbări lungi, pe munte, pentru că nu pot ţine pasul cu adulţii, iar riscul de a face hipotermie este mai mare.
Frigul poate fi o problemă pentru copiii mici, chiar şi înăuntru. Ei pot face hipotermie şi la temperaturi care, pentru noi, adulţii, ar părea sigure. Aşadar, verifică temperatura din camera unde sunteţi cazaţi şi urmăreşte semnele hipotermiei: apatie, lipsa poftei de mâncare, pielea rece şi roşie.
Pentru că, de sărbători, toata lumea va ciocni un pahar cu cei dragi, ne-am întrebat cum se împacă alcoolul cu muntele. „Alcoolul este un «duşman» al muntelui, atât pentru cei care fac drumeţii cât şi pentru schiori şi este mai bine să fie consumat în cantităţi moderate, seara la hotel sau cabană”, ne avertizează şeful Serviciului Salvamont Prahova.
Ţine minte că alcoolul nu te încălzeşte ci, din contră, încetineşte circulaţia sanguină, ceea ce este un punct de plecare pentru hipotermie şi degerături. Şi pe partie, consumul de alcool este un factor de risc pentru că el reduce coordonarea şi viteza de reacţie.
Vezi și ce trebuie să pui în bagajul pentru vacanța de iarnă la munte
Pentru o minivacanță în România, luați în considerare Cheile Grădiștei, o stațiune pentru relaxare și mișcare
Foto: Shutterstock
Ultima modificare mai 31, 2021 2:02 pm