Urbanizarea zonelor cândva sălbatice este un factor care poate duce la izbucnirea unei noi pandemii cauzate de virusuri de origine animală, potrivit specialiștilor.
Ecologistul brazilian David Lapola consideră că felul în care oamenii au acaparat habitatul natural al animalelor este de vină pentru răspândirea noului coronvavirus și pentru pandemia de COVID-19. El crede că următoarea pandemie ar putea avea originile în Pădurea Amazoniană, unde oamenii pătrund tot mai mult pe teritoriul animalelor din cauza defrișărilor masive, potrivit Science Alert.
Lapola studiază felul în care activitățile umane ajung să remodeleze ecosistemele pădurilor tropicale. El crede că în Amazon se poate repeta ușor istoria din provincia chineză Hubei, aceasta din urmă fiind o zonă care s-a urbanizat foarte rapid, favorizând transmiterea noului coronavirus. „Amazonul este un rezervor uriaș de virusuri”, a declarat el pentru AFP. „Mai bine nu ne-am încerca norocul”.
Citeşte și: Expert OMS: Coronavirusul ar putea să nu dispară, chiar dacă găsim vaccin
Pădurile din Amazon sunt defrișate masiv – doar din ianuarie până la data de 1 aprilie a acestui an au dispărut 1202 kilometri pătrați. Lapola a afirmat că acest lucru este o veste cât se poate de proastă atât pentru planetă, cât și pentru sănătatea umană. „Când creezi un dezechilibru ecologic… atunci poate un virus să sară”, a zis el.
Cele mai multe epidemii și pandemii de până acum au avut originile în Asia de Sud și în Africa, însă Amazonul are o diversitate biologică ieșită din comun. Tocmai această biodiversitate ar putea să facă din Amazon „cel mai mare bazin de coronavirusuri”, potrivit lui Lapola. „Acesta este un alt motiv să nu folosim Amazonul fără rațiune, așa cum facem acum”.
Foto: 123rf.com