Dacă s-a întâmplat vreodată să observi sânge în urină, cu siguranță te-ai întrebat care este cauza din spatele acestui lucru. Gheorghe Niță, medic primar urolog la Spitalul de Oncologie Monza, ne-a spus tot ceea ce nu știam despre hematurie.
Prezența sângelui în urină, mai ales dacă este vizibilă ochiului liber, trebuie să ne ridice semne de întrebare. Există, desigur, cazuri în care hematuria se vede doar după o analiză la microscop. Însă, dacă observăm urme mici de sânge ori o urină colorată în tonuri roșii, în primul rând trebuie să fim atenți la celelalte simptome pe care le avem și, bineînțeles, să mergem cât mai repede posibil la medic.
Urina este un mediu steril, în care sunt dizolvate multe săruri minerale și substanțe nocive organismului. Este o modalitate prin care organismul scapă de substanțe toxice dar nu trebuie să scape de elementele care îi sunt necesare, adică sângele. El trebuie să rămână în interior, în corpul nostru. Apariția hematuriilor indică diferite afecțiuni, unele banale, însă altele grave.
Cauzele hematuriei – și când trebuie să mergem de urgență la medicul urolog
Cistita/infecția urinară
În primul rând, poate fi o banală infecție urinară. Există situații de infecții urinare joase, adică cistite, care se pot manifesta prin prezența sângelui în urină. „Frigul, umezeala iar mai ales la femei, consumul inadecvat de lichide și urinarea rară pot duce la cistite. Dacă nu avem un flux urinar suficient sau urina stagnează în căile urinare, bacteriile care pot intra în organism au timp să se dezvolte în colonii și să dea aceste infecții urinare. Pe lângă urinarea cu sânge, pacienta se plânge și de alte simptome precum urinarea frecventă, usturimi la urinare, miros schimbat, senzația că nu se golește suficient vezica urinară, dureri în zona pelvină și în timpul urinării.”, explică Gheorghe Niță, medic primar urolog la Spitalul de Oncologie Monza. În acest caz, se recomandă pacienților un examen complet de urină care indică prezența infecției, dar si sensibilitatea la antibiotice. Ulterior, cu ajutorul tratamentului medicamentos infecția urinară poate dispărea.
Pietre la rinichi/Calculi
O altă cauză a urinării cu sânge poate fi eliminarea unor pietre din rinichi. „Atunci când o piatră se formează în rinichi și pleacă de acolo și migrează pe calea urinară, la un moment dat poate să formeze mici leziuni, mici zgârieturi și astfel să apară sângele în urină. În acest caz, durerea apare înainte de a vedea o schimbare la culoarea urinei. Ne putem orienta către un diagnostic dacă ești atent la ce se întâmplă înainte.” continuă medicul urolog, Gheorghe Niță. Pietrele la rinichi pot fi depistate ușor cu ajutorul ecografiilor, odată eliminată prima suspiciune de infecție urinară. În general, calculii de până în 6 mm se pot elimina spontan cu tratamentul corect. În caz contrar, pot fi eliminate ușor cu ajutorul laserului.
Tumori
Lucrurile se complică atunci când vedem sânge în urină însă pacienții nu au simțit deloc senzația de durere. Medicul urolog, Gheorghe Niță, atrage atenția asupra faptului că prezența sângelui în urină este o urgență de diagnostic, nu neapărat de tratament. „Noi, ca medici, trebuie să ne gândim în primul rând că ar putea fi vorba de așa ceva. Prezența sângelui în urină poate fi frecvent întâlnită ca unic simptom al faptului că ar putea fi vorba despre o tumoră. Spre exemplu, pacientul se trezește dimineața, nu îl doare nimic, are micțiuni normale dar constată cu surprindere că urinarea e roșie. Și, mai este o problemă cu hematuria ca simptom al acestor tumori. Ea apare și dispare singură. Te poate minți. Te poate duce cu gândul că e doar o infecție uriară, nu spui nimic, nu te duci la medic, și în felul ăsta diagnosticul se întârzie. S-ar putea ca peste două luni să mai apară o dată și vei face poate același lucru.”
„Orice tumoră poate fi vindecată dacă o descoperi la timp” – Gheorghe Niță, medic primar urolog la Spitalul de Oncologie Monza
Potrivit medicului urolog, Gheorghe Niță, 80% din tumorile de la nivelul vezicii urinare, depistate în stadii incipiente, pot fi eliminate aproape la fel de ușor precum calculi, pe cale endoscopică. La polul opus, sunt tumori invazive, care penetrează toate straturile vezicii urinare, care vor da mestastaze care se vor împrăștia în tot organismul și care sunt amenințătoare de viață. Acestea necesită o intervenție laborioasă cu ajutorul chirurgiei robotice, care în acest moment este vârful de lance. „De exemplu, la asemenea tumori, se extirpă direct vezica urinară și se reconstruiește o altă vezică din intestin. Deci, totul se face intracorporal. Este o operație care durează mult, vreo 8-10 ore, așadar necesită și o îngrijire atentă și laborioasă a pacientului după aceea. Însă, după ce trece o perioadă de recuperare a organismului, pacientul este ca un om normal.”
Un alt mare avantaj la chirurgiei robotice, în cazul tumorilor localizate la nivelul rinichilor și mai ales al celor mai mici de 6 cm, este că poate salva aparatul renal fiindcă este posibilă doar extirparea tumorei. În chirurgia clasică, se recurge de obicei la extirparea totală a rinichiului afectat.
Cum se depistează precoce tumorile aparatului urinar
Am înțeles deja că hematuria sau prezența sângelui în urină este un semnal de alarmă care trebuie să ne trimită la medic și să ne facă să fim atenți la ce alte simptome avem. Inițial, se face un examen complet de urină și se elimină varianta unei infecții. Ulterior, un examen ecografic ne poate arăta mai în amănunt ce fel de problemă avem. Dacă vestea bună este că ecografiile de rutină au salvat mulți pacienți de la complicații, specialiștii atrag atenția că unele tumori aflate chiar în cele mai incipiente stadii nu pot fi văzute la ecograf. Și nici nu trebuie să ne culcăm pe o ureche dacă hematuria persistă. Așadar, se poate recomanda o tomografie computerizata cu substanță de contrast. Pentru o și mai mare acuratețe a diagnosticării, pacientului i se face o citoscopie (vizualizarea pe interior a vezicii urinare) sau o ureteroscopie flexibilă, prin care se pot vedea ambele unități renale prin interior, cu ajutorul unei camere foarte subțiri, flexibile, care se poate introduce până în interiorul rinichilor.
În concluzie, amânarea analizelor în cazul în care observați hematurii poate duce la complicații severe, în care viața vă poate fi pusă în pericol.
Ultima modificare octombrie 11, 2021 7:04 pm