Află ce este untul ghee şi de ce este considerat elixirul tinereţii

.

Untul ghee este recunoscut în medicina tradiţională indiană pentru calităţile sale de tonic şi revigorant fizic şi mental. Daca este consumat constant, are efect de întinerire şi asigura substanţele nutritive necesare unei diete echilibrate.
„Untul ghee este cel mai recomandat aliment din grupa lipidelor”, spune dr. Cristina Raduţa, medic specialist în medicina de familie, cu competenţe în ayurveda, apifi toterapie şi acupunctura. Specialistul observa ca untul ghee „nu are efectul pronunţat de încetinire a procesului digestiv pe care îl au grasimile, în general. Din contra, conform medicinei ayurveda, acesta susţine focul digestiv, îmbunataţind procesele de asimilare a substanţelor nutritive. Datorita faptului ca în procesul prepararii au fost îndepartate proteinele din lapte, este indicat şi celor care au intoleranţa la lactoza”.

Risc mai mic de boli de inimă

„Ghee-ul este practic alcatuit doar din lipide (grasimi)”, remarca medicul. „Deşi acestea au o reputaţie proasta, sunt absolut necesare pentru buna funcţionare a organsimului. Prin urmare, este de dorit sa nu excludem lipidele din alimentaţie. O soluţie ar putea fi untul ghee. Deşi are un procent ridicat de grasimi saturate, este mai indicat decât untul normal. Cei care îl prefera au un risc mai scazut de ateroscleroza şi de afecţiuni cardiace”. Aceasta afirmaţie a fost dovedita şi de un studiu al populaţiei rurale din India, care releva ca cei care îl consumau aveau un risc mai mic de boli de inima.

Cum îl prepari

Pentru a prepara unt ghee ai nevoie de unt cât mai gras (80- 82 % grasime). Poţi folosi orice cantitate doreşti. Se pune într-o oala (ideal de fonta, cu fund dublu), la foc mediu spre mic. Când începe sa fiarba, dai focul cât mai mic. Dupa vreo 10 minute, se formeaza o spuma. Se ia cu o lingura de lemn şi se pune deoparte. Se curaţa bine lingura înainte de a o folosi din nou. Se repeta procedeul pâna vezi ca nu se mai formeaza spuma (aproximativ 45 de minute). Dupa aceea, îl iei de pe foc şi îl laşi sa stea 10 minute. Îl stecori printr-o sita noua, peste care ai pus tifon, direct în borcanele în care va fi depozitat. Se lasa partea care ramâne pe fundul oalei pentru ca aceea e mai tulbure şi va altera calitatea. Daca e bine preparat şi acoperit, nu este nevoie sa fie pus la frigider.

Îmbunătăţeşte imunitatea

„Ghee este un remediu antiinflamator. Are un efect benefic şi asupra organelor sexuale. Creşte capacitatea de a memora şi, în general, rezistenţa organismului. Ghee medicinal este preparat cu anumite plante sau amestecuri de plante, acesta având proprietatea de a mari eficienţa remediilor. Din punct de vedere al medicinei tradiţionale indiene, ghee este considerat un aliment sativic. Acest tip se refera la alimente uşoare, sanatoase, care favorizeaza claritatea mentala şi procesele de conştientizare, aduc o stare de echilibru interior, de armonie şi pace. Un aliment sattvic nu creeaza o stare de somnolenţa şi nici nu are un efect stimulent, excitant. Poate fi recomandat şi tipului constituţional Kapha (celor predispuşi la îngraşare) cu moderaţie, în timp ce untul normal e total contraindicat în acest caz.”

    
Vedete din Romania Vedete internationale