Celebrul unt de cacao este considerat încă din cele mai vechi timpuri o minune a naturii datorită multiplelor beneficii pe care le are pentru organism. Pe lângă faptul că stă la baza a numeroase rețete delicioase, minunatul unt de cacao are proprietăți extraordinare și pentru piele, motiv pentru care este folosit în numeroase produse cosmetice.
Cuprins
- 1 Cum se obține untul de cacao și unde se găsește
- 2 Unt de cacao pentru piele. Proprietăți și beneficii
- 3 Unt de cacao pentru măști faciale
- 4 Unt de cacao în alimentație. Beneficii și rețete delicioase
- 5 Rețete cu unt de cacao
- 5.1 Ciocolată de casă cu unt de cacao
- 5.2 Brioșe de post cu unt de cacao și lapte de cocos
- 5.3 Înghețată de casă cu unt de cacao
Untul de cacao este bogat în grăsimi nesaturate, omega 3 şi omega 6, conține vitaminele A, E şi K, precum și alte multe substanțe nutritive, ceea ce îl face perfect atât în alimentație, cât și pentru frumusețe. Deloc de neglijat, untul de cacao conține și triptofan, substanța ce contribuie la producția de serotonină, cunoscută și drept hormonul fericirii. Indiferent de modul în care alegi să îl folosești, cu siguranță te vei bucura de toate aceste beneficii ale untului de cacao.
Cuprins
Cum se obține untul de cacao și unde se găsește
Mulți dintre noi am auzit de unt de cacao, poate chiar l-am folosit în rețete sau în produse cosmetice. Puțină lume știe însă cum se obține untul de cacao și unde se găsește el. Boabele de cacao sunt considerate de secole întregi un dar al naturii. Ele sunt recoltate din regiuni din America Centrală și de Sud și din Africa.
Procedeul de obținere a untului de cacao constă în curățarea boabelor de cacao și punerea lor la fermentat în frunze de bananier. După fermentare, boabele sunt presate și măcinate, rezultând un lichid asemănător lichiorului de cacao, care miroase foarte puternic. Aceasta se lasă la răcit și apoi se presează și se obține atât untul de cacao, cât și pudra de cacao.
Odată obținut, untul de cacao are o culoare gălbuie, o textură moale, catifelată și foarte cremoasă și o aromă minunată de ciocolată. Pentru a topi untul de cacao este nevoie de o temperatură de până în 37 de grade Celsius, nu mai mult.
Untul de cacao care se găsește în magazine și farmacii poate fi de două feluri:
- Unt de cacao rafinat – acesta este procesat pentru a fi eliminate orice impurități, iar în proces se folosesc solvenți chimici. Deși este mult mai ușor de folosit în produsele cosmetice, untul de cacao rafinat își pierde multe dintre proprietăți.
- Unt de cacao nerafinat – acesta păstrează mirosul puternic de ciocolată și este obținut doar prin presare, fără a fi procesat ulterior. Este cu mult mai sănătos și are numeroase beneficii asupra sănătății, putând fi folosit atât la gătit, cât și pentru îngrijirea pileii.
Unt de cacao pentru piele. Proprietăți și beneficii
- Untul de cacao este un puternic hidratant pentru piele, iar folosit regulat face ca pielea să capete o textură catifelată şi o strălucire naturală. Este potrivit tuturor tipurilor de piele, asta datorită acizilor grași pe care îi conține.
- Tocmai datorită proprietăților hidratante, untul de cacao este benefic și în cazul buzelor uscate și crăpate. Acesta poate fi folosit pe tot parcursul zilei și chiar peste noapte, pentru un rezultat rapid de refacere.
- Untul de cacao stimulează producția de colagen, ajutând astfel la prevenirea ridurilor. Antioxidanţii pe care îi conţine luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânirea pielii. Untul de cacao este ușor de topit, la temperaturi reduse ce ajută la păstrarea beneficiilor și proprietăților sale curative și este ușor absorbit de piele.
- Datorită propriteților sale puternic hidratante, untul de cacao poate fi aplicat pe zonele foarte uscate și crăpate de pe călcâie, coate şi genunchi. Acesta reface ţesuturile epidermei. Pentru a spori efectul de hidratare, foloseşte-l seara şi acoperă-ţi picioarele cu şosete.
- De asemenea, având proprietăți regeneratoare, untul de cacaco are beneficii asupra pielii sensibile după epilat sau ras. Acesta menține pielea hidratată o lungă perioadă de timp, ceea ce ajută la refacerea mult mai rapidă. (Citește și: Epilare definitiva – avantaje si dezavantaje)
- Este recomandat și pentru prevenirea vergeturilor și a celulitei. Masajul cu unt de cacao este indicat în curele de slăbire, pentru a preveni aparița vergeturilor și chiar în cazul femeilor însărcinate unde întinderea bruscă a pielii poate duce la nedoritele vergeturi.
- În plus, untul de cacao poate fi aplicat și pe pielea deshidratată din cauza soarelui, acționând imediat și redând nivelul optim de hidratare necesar.
Unt de cacao pentru măști faciale
Tocmai datorită beneficiilor pe care le are asupra pileii și proprietăților sale puternic hidratante, untul de cacao este folosit adesea în prepararea măștilor de față. Acestea se pot găsi și în comerț, însă pot fi preparate, simplu și natural, acasă. Iată câteva exemple:
Mască de față cu unt de cacao și bicarbonat de sodiu
Această mască de față cu unt de cacao este una ce curăță foarte bine tenul, menține nivelul PH-ului optim și chiar poate avea un rol antibacterian.
Ingrediente:
- 2 lingurițe de bicarbonat
- 4 lingurițe de unt de cacao
Mod de preparare:
Cele două ingrediente se amestecă foarte bine, până se obține o pastă omogenă. Aceasta se aplică pe ten și pe decolteu și se lasă să acționeze 5-10 minute, după care se clătește cu apă călduță din abundență.
Mască de față cu unt de cacao și cafea
Este o mască de față exfoliantă ce reduce punctele negre și elimină impuritățile.
Ingrediente:
- 3 linguri de unt de cacao
- 3 linguri de cafea măcinată
Mod de preparare:
Untul de cacao se încălzește puțin până devine lichid, apoi se amstecă cu cafeaua măcinată. Cu pasta obținută se masează bine tenul și decolteul, folosindu-ne de mișcări circulare. Apoi se lasă să mai acționeze 5-10 minute. La final, se clătește fața cu apă puțin călduță.
Mască de față hidratantă cu unt de cacao
Puternic hidratant untul de cacao poate fi folosit ca mască de noapte. Acesta se aplică pe ten (insistând pe zonele mai uscate) și pe decolteu și se lasă să acționeze peste noapte. Dimineața, pielea va fi mai hidratată, catifetală și strălucitoare.
Unt de cacao în alimentație. Beneficii și rețete delicioase
Având valori proprietăți nutritive ridicate, dar și un gust și o aromă delicioase, untul de cacao stă la baza multor rețete de ciocolată, prăjituri, bomboane, înghețată și alte preparate delicioase. Îl puteți combina cu miere, fructe uscate și chiar condimente.
În plus, un studiu de specialitate realizat de cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania a demonstrat că grăsimile din untul de cacao au o influenţă benefică asupra colesterolului, crescând nivelul colesterolului bun. Cercetarea arată, de asemenea, că untul de cacao conţine un nivel de antioxidanţi de trei ori mai ridicat decât vinul și fenolii prezenți în compoziția sa pot avea un rol în reducerea riscurilor unor afecțiuni cardiace.
Rețete cu unt de cacao
Ciocolată de casă cu unt de cacao
Cea mai simplă, rapidă și delicioasă rețetă de ciocolata de casa se poate face cu unt de cacao. Este o rețetă naturală și sănătoasă, fără aditivi și alte substanțe nocive.
Ingrediente:
- o ceașca de pudră de cacao
- jumătate de ceașcă de unt de cacao
- 2 linguri miere
- o păstaie de vanilie
- un vârf de cuțit de sare
- fructe uscate, migdale sau alune, după preferințe
Mod de preparare:
Untul de cacao se topește la bain-marie, până când se înmoaie. Apoi se amestecă pudra de cacao, mierea, conținutul păstăii de vanilie și sarea. După ce s-a omogenizat amestecul, adaugă fructele uscate sau alunele și continuă să mai amesteci puțin. Pune compoziția rezultată în formele dorite sau rulează cu ajutorul unei folii alimentare și lasă la răcit, la frigider. Asta este tot!
Brioșe de post cu unt de cacao și lapte de cocos
Ingrediente:
- 200 de grame de unt de cacao
- 400 de grame de făină
- 200 de mililitri de lapte de cocos
- 100 de grame de miere (sau după preferințe)
- 60 de grame de pudră de cacao
- 1 lingură de praf de copt
- 1 lingură de oțet
Mod de preparare:
Laptele de cocos și mierea se încălzesc ușor, până mierea se dizolvă. Untul de cacao se topește la bain-marie și se adaugă peste lapte și miere. Separat se amestecă cacaoa, cu praful de copt și adaugă și acestea peste restul amestecului. La final, omogenizați oțetul și puneți compoziția în forme de brioșe. Brioșele de post se coc aproximativ 20-25 de minute, la 180 de grade.
Îți recomandăm și următoarea rețetă de lava cake
Înghețată de casă cu unt de cacao
O înghețată de casă delicioasă, dar foarte simplă și rapidă se poate face de asemenea cu unt de cacao. Pentru a da o textură crocantă, poți adîuga câteva nuci, biscuiți de ciococaltă zdrobiți sau chiar mici bucățele de ciocolată.
Ingrediente:
- 2 pahare de lapte de cocos sau orice alt lapte vegetal preferi
- 2 banane banane
- o mână de curmale fără sâmburi
- 2 linguri de unt de cacao
- 2 linguri pudră de cacao
- o mână de de nuci întregi sau tocate
Mod de preparare:
Pasează bananele sau bagă-le în blender, apoi adaugă toate celelalte ingrediente și amstecă-le bine, până obții o consistență omogenă. Compoziția rezultată de înghețată de casă pune-o în forme sau pur și simplu într-o caserolă și bag-o la congelator. Asta e tot ce trebuie să faci pentru o înghețată de casă delicioasă. Poftă bună!
Îți recomandăm și:
Beneficiile și utilizările uleiului de cocos
Ultima modificare mai 10, 2021 11:21 am