În următorii ani, etichetele produselor alimentare vor oferi mai multe informaţii care să ajute consumatorul în alegerea unor mâncăruri mai sănătoase.
Membrii Parlamentului European urmează să aprobe un nou sistem de etichetare a alimentelor, sistem care va fi adoptat la nivelul întregii Uniuni Europene. Deocamdată însă, ei nu reuşesc să cadă de acord asupra detaliilor.
Roşu pentru alimentele periculoase
Unii ar vrea să introducă un sistem „semafor”: alimentele sănătoase vor fi etichetate cu verde, pentru că pot fi consumate fără grijă, în orice cantitate, iar cele care conţin multă sare, grăsimi sau zahăr vor primi culoarea roşie, ca avertisment că trebuie să reducem consumul.
Aşa cum era de aşteptat, producătorii de alimente nu sunt de acord cu această propunere, susţinând că produsele etichetate cu roşu vor fi „demonizate”. Poate pentru că o merită, am spune noi.
Sistemul semafor este deja folosit în unele supermarketuri din Europa şi s-a dovedit că este cel mai util şi mai uşor de înţeles pentru consumatori. Acesta e susţinut şi de Organizaţia Consumatorilor Europeni.
Producătorii preferă să folosească un sistem de etichetare bazat pe doza zilnică recomandată, sistem pe care unii producători îl folosesc deja. Numai că in acest caz consumatorilor le va fi mai greu pentru vor fi nevoiţi să calculeze şi să ţină minte diverse cantităţi, deci mulţi ar putea renunţa la alimentaţia sănătoasă.
O altă cerinţă: ţara de origine
Un alt punct controversat al viitorului sistem de etichetare este ţara de origine. Este o informaţie care astăzi nu e foarte clară, dacă citeşti eticheta. De exemplu, un produs poate fi fabricat în România, dar cu ingrediente de import. Şi, desigur, este posibil şi inversul: produse care sunt fabricate în alte ţări, dar cu ingrediente româneşti, apoi sunt importante la preţuri mult mai mari.
Şi acum în Romania originea produsului trebuie să apară pe etichetă, dar nu toţi producătorii şi vânzătorii respectă legea. Celor care vând produse „vărsate”, mai ales în pieţe, le vine foarte uşor să mintă, astfel că nu ştii niciodată dacă cumperi fructe şi legume româneşti sau străine.
Dacă europarlamentarii acceptă proiectul de lege, ţara de origine va apărea obligatoriu pe produsele din carne, peşte, lapte, fructe şi legume.
Lizibilitatea este un alt punct important în viziunea europarlamentarilor, unii propunând ca pe etichete să apară litere de cel puţin trei milimetri. Bătrânii şi persoanele care nu au o vedere foarte bună ar putea renunţa să citească eticheta dacă le vine greu să o facă.
Comisia Europeană a cerut un nou sistem de etichetare a alimentelor din cauza cazurilor tot mai numeroase de obezitate provocate cel mai probabil de alimentaţia greşită. Noile etichete îi vor ajuta pe consumatori să ia decizii corecte.
Dacă proiectul de lege este votat, toate alimentele vor avea pe partea din faţă a ambalajului informaţii privind cantitatea de grăsimi, sare şi carbohidraţi, dar şi valoarea calorică. Acestea vor fi menţionate pentru 100 mililitri, pentru 100 grame sau pentru o porţie, cu condiţia să se menţioneze clar ce înseamnă o porţie.
După ce se stabilesc detaliile, iar legea este votată, producătorii de alimente vor avea la dispoziţie trei ani ca să adopte noul sistem de etichetare. Firmele mai mici, cu mai puţin de 100 de angajaţi, vor putea face schimbarea în cinci ani.
Foto: Shutterstock