Tuberculoza se vindecă!

.

Multă lume trăieşte cu concepţia falsă că dacă ai tuberculoză eşti condamnat să porţi boala toată viaţa şi reprezinţi un pericol pentru ceilalţi.
În realitate, urmând corect tratamentul, scapi de boală şi anulezi riscul de a-i îmbolnăvi pe cei din jur.

Cunoscută pe vremuri sub numele de oftică sau ftizie, tuberculoza a ajuns să fie, alături de malarie şi HIV/SIDA, una din cele mai grave boli ale zilelor noastre. Din cauza ei, mor anual între două şi trei milioane de persoane în întreaga lume.

Cum o recunoşti?

Principalele simptome sunt:

â–º Tuse cu spută pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni
â–º Febră timp de o săptămână fără o cauză evidentă
â–º Frisoane
â–º Dureri în regiunea cutiei toracice
â–º Scăderea bruscă în greutate
â–º Pierderea poftei de mâncare
â–º Astenie permanentă, oboseală
â–º Transpiraţii excesive, mai ales noaptea.

Cine se poate îmbolnăvi de tuberculoză?

Bacilul tuberculozei se numeşte Koch şi atacă cu precădere plămânii. Teoretic, oricine se poate infecta cu bacilul tuberculozei, însă doar 10% din cei infectaţi dezvoltă boala la un moment dat. Totuşi, riscurile sunt mai mari la persoanele cu sistem imunitar slăbit: cele de vârsta a treia, cele infectate cu HIV/SIDA, cele care urmează tratamente împotriva cancerului, la copiii nevaccinaţi contra tuberculozei, la persoanele care consumă alcool şi/sau droguri.  

Cum se transmite?

În majoritatea cazurilor, microbul tuberculozei se transmite pe cale aeriană. Sursa principală de infecţie o constituie sputa bolnavului, eliminată prin tuse, strănut, vorbire sau scuipat. Inspiraţi din aer, bacilii pătrund în plămânii persoanelor sănătoase, provocând tuberculoza. Atunci când spaţiul este mic, închis şi slab ventilat, riscurile sunt mai mari.

Cum poate fi depistată?

Principalele investigaţii sunt examenul medical, analiza microscopică a sputei şi radiografia.

Cum poate fi prevenită?

Igiena şi alimentaţia sănătoasă pot preveni îmbolnăvirea. Un regim de viaţă echilibrat şi o alimentaţie variată asigură un sistem imunitar puternic. Bacilul Koch este distrus de lumina directă a soarelui şi de temperaturile ridicate. De aceea, este recomandat să aeriseşti des spaţiul în care stai şi să laşi lumina să intre în casă.

DA, se poate trata!

Ceea ce multă lume nu ştie este că tratamentul făcut corect are succes în 98% din cazuri. Se folosesc simultan mai multe antibiotice, în doze mari. Acestea sunt: izoniazida, rifampicina, streptomicina, etambutolul şi pirainamida. Administrarea medicamentelor are loc sub supravegherea directă a medicilor.

Tratamentul durează câteva luni şi trebuie respectate cu stricteţe toate indicaţiile medicului. După ce este tratat, pacientul nu mai este o sursă de infecţie pentru cei din jur. În timpul tratamentului, alimentaţia trebuie să fie variată. Poate să conţină atât produse bogate în albumină (carne, peşte, brânză, ouă), cât şi făinoase, dulciuri, grăsimi, legume şi fructe.

Ce este tuberculoza MDR?

Atunci când este prescris un tratament inadecvat sau tratamentul nu este urmat corect, boala poate deveni rezistentă la două din cele mai eficiente medicamente antituberculoase. Această formă de tuberculoză este prescurtată MDR (Multi Drog Resistent). Tratamentul ei durează mai mult, este mai dificil de urmat şi mai costisitor.

Reţine!

â–º Oricine se poate infecta cu tuberculoză
â–º Bacilul se transmite pe calea aerului
â–º Când recunoşti simptomele menţionate, mergi la medic
â–º Nu te autotrata!
â–º Nu întrerupe tratamentul până nu îţi spune medicul, altfel rişti să dezvolţi tuberculoza rezistentă la medicamente.

    
Vedete din Romania Vedete internationale