Trucuri pentru silueta ta

.

Ai ţinut o dietă şi ai reuşit să slăbeşti atât cât ţi-ai propus.
Felicitări! Trebuie acum să-ţi menţii greutatea, ceea ce este mai uşor decât pare…
… dacă pui în aplicare chiar de azi trucurile pe care ţi le dezvăluim noi.

Fii atentă la CE mănânci

Împarte, imaginar, orice farfurie în patru. Trei părţi trebuie să fie ocupate de legume şi fructe, iar abia a patra de alimente de origine animală. Păs-trează această proporţie de-a lungul întregii zile. Legumele sunt bogate în fibre, trebuie mestecate mai mult şi ocupă mai mult loc în stomac. Le poţi consuma pe săturate, cu condiţia să nu le „scalzi” în unt, caşcaval, maioneză sau cine ştie ce sos plin de calorii. Ai liber la sos de roşii, pregătit în casă şi aromat din belşug cu verdeaţă.

Fii atentă CÂT mănânci

Stomacul e un organ elastic. Cu cât îl umpli mai mult, cu atât se face mai mare. Şi cu cât e mai mare, cu atât va trebui să mănânci mai mult ca să te saturi. Urmarea o cunoşti. Soluţia? Mesele mici şi dese. Şi să te ridici de la masă înainte de a simţi că te-ai săturat. Senzaţia de saţietate se instalează abia la 15-20 de minute de la sfârşitul mesei.

Fii atentă CÂND mănânci

Regula de aur este să mănânci doar atunci când îţi este foame. Nu aştepta să ajungi lihnită, fiindcă te vei năpusti peste orice găseşti de mâncare, vei mânca prea repede şi, mai ales, mai mult decât ţi-ar fi necesar. Nici nu „ciuguli” tot timpul câte ceva. Nu sări peste niciuna dintre cele trei mese principale şi, pe cât posibil, mănâncă zilnic pe la aceleaşi ore. Nu te culca nemâncată, chiar dacă a trecut de ora 19. O salată uşoară şi un pahar de lapte degresat ori un iaurt cu o chiflă mică graham te salvează de la o noapte grea şi nici nu trebuie să-ţi faci griji că „se depun”.

Hidratare şi iar hidratare

1,5 litri de apă pe zi sunt obligatorii pentru buna funcţionare a rinichilor. Dacă adaugi şi un pahar de suc de fructe proaspăt stors şi unul de lapte degresat, iată ce uşor se completează necesarul zilnic de lichide. Evită băuturile carbogazoase, fiindcă balonează şi pe cele îndulcite, că îngraşă. Alcoolul nu este cu desăvârşire interzis; alege vinul roşu, dar nu mai mult de trei pahare pe
săptămână. Cafeluţa de dimineaţă nu „se numără”.

Fii atentă CUM mănânci

Nu mânca pe fugă sau când eşti nervoasă, pe un colţ al biroului, între două telefoane urgente sau doi clienţi nerăbdători. Mesele luate astfel fac mai mult rău, chiar dacă mănânci doar o salată. Găseşte-ţi 15 minute de tihnă şi mănâncă departe de agitaţie. Mestecă bine mâncarea, nu bea apă în timpul mesei şi nici imediat ce ai terminat de mâncat, aşteaptă măcar 20 de minute înainte să-ţi stingi setea. Dacă mănânci împreună cu colegele, caută-le tovă-răşia celor care au cam acelaşi stil de alimentaţie ca tine.

Apă plată cu lămâie? Da, caldă…

Bea cu 10 minute înainte de a lua masa un pahar cu apă caldă în care ai stors o felie de lămâie. Şi încă unul la jumătate de oră după ce ai mâncat. Cel dintâi „ocupă” stomacul, lăsând mai puţin loc pentru mâncare, cel de al doilea ajută digestia alimentelor.

Duşuri scoţiene

Întregul organism funcţionează mai bine şi, ca urmare, arderile sunt mai intense atunci când circulaţia sângelui este bună. Ca să o stimulezi, fă în fiecare dimineaţă şi seară duşuri alternative cald-rece, timp de câteva minute. Apoi şterge-te energic cu un prosop cald, aplică o cremă cu dublu efect, hidratant şi anticelulitic, şi te vei simţi minunat. Alte două beneficii ale „duşurilor scoţiene”, deloc de neglijat: contribuie la reducerea celulitei şi la menţinerea fermităţii sânilor.

Nu renunţa la niciun aliment

Nu scoate pâinea din alimentaţie, trebuie doar să o mănânci cu măsură şi în combinaţiile potrivite. Grăsimile sunt, şi ele, foarte importante, cu condiţia să fie „sănătoase”. Nu este cazul nici să te fereşti de dulciuri ca de otravă, sistemul tău nervos este chiar fericit când le primeşte. Renunţă însă obligatoriu la pâinea albă, la slăninuţă, la produsele de patiserie şi la dulciurile de cofetărie. Tră-iască pâinea neagră, uleiul presat la rece, fursecurile de casă şi, mai ales acum, că e vară, îngheţata! Preferabil din suc de fructe.

Găteşte la foc mic

Mâncarea fiartă pe îndelete, acoperit, cere mai puţin ulei la pregătire. În plus, este şi mult mai sănătoasă. Evită, în general, prăjelile, paneurile – sunt adevărate bombe calorice, periculoase pentru sănătate.

Ce nu vezi, uiţi

Nu ţine „la vedere” produse tentante, mai ales dacă eşti pofticioasă. Ascunde ciocolata, napolitanele, grisinele, înlocuieşte chipsurile cu feliuţe de morcovi cruzi, cubuleţe de castraveţi, iar dacă îţi place să mănânci floricele când te uiţi la televizor, fă-le fără grăsime şi pune-le doar puţină sare.

Strânge cureaua

La propriu. Adică încinge-te mai strâns cu cordonul sau cureaua, mută nasturele beteliei mai în interior, astfel încât să te strângă puţin. Astfel nu ai cum să uiţi că uneori trebuie să te mai şi abţii de la câte ceva, ca să nu capeţi iar forme mult prea… rotunjite.

Mirosuri care „taie” foamea

Anumite mirosuri te fac să nu mai poţi de poftă (usturoiul, vanilia ş.a.), altele, în schimb, pot transmite creierului semnalul că stomacul este plin. Dintre acestea din urmă, cele mai de efect sunt mirosul de măr verde, de mentă, de ceai verde. Ţine, aşadar, pe masă fructiera ori ceaşca plină cu un ceai de mentă aburind.

Dormi

Cu cât eşti mai obosită, cu atât îţi e mai foame. Chiar dacă nu mănânci nimic în plus sau „interzis”, atunci când nu dormi de ajuns te îngraşi mai repede. De ce? Fiindcă nu asiguri creierului odihna necesară, iar acesta se „răzbună” dereglând metabolismul.

Spală-te pe dinţi

Spală-te pe dinţi după fiecare masă. Dacă nu ai cum să foloseşti pasta şi periuţa, mestecă măcar câte o pastilă de gumă după ce mănânci ceva. Când simţi că ai gura curată, ţi se face foame mai greu.

Vesela e foarte importantă

Sunt moderne şi elegante farfuriile de culoare închisă. În plus, s-a dovedit că atunci când mănânci din farfurii închise la culoare mănânci mai puţin. Alege, de asemenea, farfurii de dimensiuni mici şi medii, în care să nu poţi pune prea multă mâncare. Există numeroase mărturii ale unor femei care au reuşit să slăbească mâncând din castronele şi farfurioare pentru copii.

Ia-ţi o „zi liberă de toxine”

Fie că ţii postul religios, fie că hotă-răşti tu o zi anume din săptămână, foloseşte această zi pentru o dezintoxicare a organismului: mănâncă numai mâncăruri pregătite fără foc, bea ceai de plante, impune-ţi să fii calmă, indiferent ce s-ar întâmpla. Enervarea e o „toxină” mai periculoasă decât multe mâncăruri grele.

Foto: Shutterstock

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale