5 trucuri pentru o memorie excelentă

.

Jocurile copilăriei, prima zi de şcoală, dulceaţa bunicii, zilele de naştere ale celor dragi…
Imaginează-ţi cum ar fi viaţa ta fără capacitatea de a-ţi aduce aminte toate aceste lucruri. Iată de ce este atât de important să faci totul pentru a-ţi menţine memoria în formă maximă.

Somnul dulce mult aduce

Credeai că în timpul somnului creierul tău şomează? Ei bine, nu este deloc aşa. Deşi corpul intră într-o perioadă de repaus, creierul este activ, la nivelul lui având loc o serie de procese prin care sunt puse în ordine şi consolidate informaţiile primite peste zi. Aşadar, atenţia, capacitatea de concentrare şi memoria sunt puternic influenţate de calitatea şi de durata somnului. Studiile au demonstrat că somnul favorizează producerea de noi celule în zona hipotalamusului, parte a creierului implicată în coordonarea activităţilor care vizează memoria spaţială. De asemenea, s-a dovedit că ciclurile de somn lent au efect de împrospătare a memoriei episodice, memoria prin care ştim când şi unde s-a întâmplat ceva.
Vezi cât ar trebui să dormi de fapt!

Evită alcoolul, tutunul şi medicamentele care îţi „mănâncă” memoria

Când vine vorba de alcool sau de tutun, este necesară întotdeauna precauţia. Alcoolul poate fi şi prieten, şi duşman, cantitatea consumată făcând diferenţa. Excesele nu sunt niciodată indicate, cu atât mai puţin în cazul alcoolului. Consumat frecvent în cantităţi mari, alcoolul poate determina apariţia unei carenţe de vitamina B1, din cauza căreia pot apărea leziuni ireversibile ale creierului. Prin urmare, va fi afectată, fără îndoială, şi memoria. La fel de dăunător este şi consumul de tutun. Dacă pe moment nicotina poate stimula procesele cognitive, în timp, consumul ridicat de tutun diminuează aportul de oxigen de la nivelul creierului. În aceeaşi categorie intră şi unele medicamente prescrise în caz de anxietate, depresie, Parkinson sau de probleme urinare. Din fericire, efectul lor negativ asupra memoriei încetează odată cu oprirea tratamentului.

Memoria bună cu „gimnastica minţii” se ţine

Ca şi muşchii, memoria funcţionează pe principiul „cu cât e folosită mai mult, cu atât este mai în formă”. Aşadar, dacă nu vrei să-ţi joace feste memoria, pune-ţi cu regularitate mintea la treabă. Implică-te în activităţi intelectuale cât mai variate, care să-ţi antreneze diferitele tipuri de memorie (vizuală, auditivă, episodică, procedurală etc.). Şi pentru asta nu trebuie să desfăşori cine ştie ce activităţi complexe, pentru că şi activităţile relaxante precum cititul sau unele jocuri (table, remi, jocuri de cărţi) sunt revigorante pentru creier.

Citeşte continuarea în pagina următoare!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton