Manifestată prin senzaţia de stomac prea plin, dureri, arsuri, greaţă şi balonare, indigestia apare de obicei când mănânci prea mult şi prea repede. Iată cum poţi să te bucuri de mâncărurile tradiţionale de Paşte fără să ai de suferit după masă.
1. Mănâncă puţin şi des. Masa de Paşte tradiţională este foarte bogată, aşa că o poţi împărţi în mai multe mese mici. De exemplu poţi mânca drob şi ouă la micul dejun, friptură la masa de prânz şi o ciorbă sau supă la cină.
2. Un exces de grăsime poate favoriza indigestia, aşa că alege carne slabă pentru masa de Paşte şi foloseşte cât mai puţin ulei la gătit.
3. Mănâncă încet, mestecă bine şi bucură-te de gustul preparatelor tradiţionale.
4. Evită condimentele picante şi sucurile carbogazoase, care pot afecta digestia.
5. Nu vorbi în timpul mesei pentru a evita să înghiţi aer.
6. Cafeaua şi ţigara trebuie amânate câteva ore după masă. Şi ele pot declanşa indigestia, mai ales după o masă copioasă.
7. Nu uita să consumi fibre la fiecare masă: legume, leguminoase, nuci, alune. Şi fructele sunt bogate în fibre, dar e bine să le consumi la cel puţin o oră după masă.
8. Ia un supliment cu enzime digestive: Digenzym, Mezym, Redigest, Triferment, Try Enzymes, etc.
9. De asemenea, după masă poţi să bei un ceai care contribuie la o digestie sănătoasă: mentă, sunătoare, mărar, etc.
10. După masă mergi la o plimbare scurtă. E mai bine decât să te întinzi imediat în pat.