Fiecare femeie mizează pe anumite trucuri sau diete atunci când încearcă să slăbească. Află cum procedează cititoarele unica.ro şi, mai ales, dacă ele procedează corect. Găseşti mai multe mesaje cu trucuri şi în revista Unica de aprilie.În urmă cu câteva săptămâni, v-am rugat să ne împărtăşiţi trucurile voastre de slăbit, iar voi aţi trimis zeci, dacă nu chiar sute de mesaje. Noi le-am trimis, la rândul nostru, medicului specialist în nutriţie, dr. Corina Zugravu, care le-a analizat. Iată, în continuare, fragmente din mesajele voastre şi “analiza” trucurilor pe care le aplicaţi atunci când vreţi să mai pierdeţi câteva kilograme.1. “Dacă am poftă de dulciuri, mănânc un fruct, pentru că difera caloriile date de zahăr faţă de cele din fructoză; dacă am chef de ronţăit ceva, ronţăi stafide sau alte fructe uscate ori alune, fistic, caju (în cantităţi moderate); beau foarte multe ceaiuri negre şi verzi, pe care le îndulcesc cu miere (se mai poate folosi fructoză din comerţ), pastele albe le-am înlocuit cu cele din legume, orezul cu cel brun, pâinea albă cu cea făcută în casă DOAR din făină neagră (nu vă lăsaţi păcăliţi de comercianţii care scriu că pâine neagră, dar, dacă te uiţi la ingrediente… lucrurile nu stau chiar aşa), iar prăjelile se înlocuiesc cu prepararea în cuptor sau în tigaie din teflon.” MihaelaFructoza îngraşă mai mult decât zahărulDr. Corina Zugravu: Truculul cu fructele, proaspete şi oleaginoase, este excelent, foarte favorabil pentru sănătate. Atenţie însă la orezul integral! Nu este nici el lipsit de calorii… Idem pentru pâinea neagră. Doamna văd că pune accent pe fructoză, doar că, din păcate, fructoza în exces nu este favorabilă sănătăţii (culmea, îngraşa mai mult decat zahărul!). Însă dacă este vorba de un consum moderat, cum înţeleg că este aici cazul, fructoza nu va ridica niciun fel de probleme. Ceaiurile sunt sănătoase, dar nu vă aşteptaţi ca din cauza lor să slăbiţi. Este mult exagerat acest efect! Adevărul e că ceaiurile ne fac să mai uităm senzaţia de foame şi aduc şi o cantitate mare de antioxidanţi. 2. “Am hotărât ca de anul asta să fac unele schimbări şi, până la vară sper sa scap de kilogramele acumulate în timpul sarcinii. În primul rând, am început să beau mult ceai (neîndulcit), cam 1-2 L pe zi, pentru a mai păcăli un pic foamea şi pentru că am nevoie să mă hidratez. Am ales un ceai special pentru a stimula lactaţia (fenicul+anason+chimen+muşetel), pentru că nu vreau, în încercarea mea de a mai reduce din porţii, să fie afectat şi copilul. Apoi am renunţat la dulciuri. Mai gust câteodată o linguriţă cu miere când mă lovesc poftele rău de tot sau mănânc un fruct şi îmi trece. Cred că şi vremea mi-a fost prielnică, că la atâta zăpadă, am preferat să stau cu copilul acasă şi să-l las pe soţul meu să facă cumpărăturile. Dacă nu vezi, nu pofteşti!” Jeni-SimonaPerioada de alăptare nu e bună pentru slăbitDr. Corina Zugravu: Perioada de alăptare nu e bună pentru slăbit, însă cititoarea a ales sa “lovească” unde trebuie: la dulciuri. Este sigur pe drumul cel bun, însă alaptarea în sine, care solicită mult organismul mamei, o va ajuta să dea jos kilogramele. 3. “Trucul meu de slăbit este să mănânc întotdeauna în faţa soţului meu. Are el grijă să-mi amintească să nu depaşesc măsura în vreun fel. Şi nu o spune frumos, cu menajamente, ci direct şi chiar foarte enervant de cele mai multe ori. În plus, mereu are grijă să mă complimenteze dacă mai dau câte puţin jos şi mă încurajează să nu mă las de sală.” ElenaAr putea avea efecte negative asupra relaţiei dintre soţiDr. Corina Zugravu: Acest truc poate să fie util doamnei, dar mă îndoiesc că poate fi util persoanelor cu soţi mai puţin direcţi. Din ăcate, cred că trucul ar putea avea efecte negative asupra relaţiei dintre cei doi soţi.4. “Trucurile pe care îl folosesc când vreau să pierd în greutate:Îmi aleg cu grijă alimentele. Nu folosesc carne de porc sau grasă, doar peşte, pui, curcan. Introduc în alimentaţie legume, pe care le pun pe grătar sau le înăbuş ( în niciun caz cu unt, ci cu puţină apă).Nu mănânc tocături şi sosuri. Uleiul folosit este numai cel de măsline extravirgin. Chiar şi peste pieptul de pui la grătar pun câteva picaturi de ulei de masline, pentru a-l face mai gustos.Am exclus pâinea din alimentaţie. De asemenea, dulciurile. Mănânc maximum o pătrăţică de ciocolată neagră zilnic. Beau obligatoriu aproape 2 l de apă pe zi.Mănânc fructe în fiecare zi. Merg zilnic pe jos. Când timpul îmi permite, merg la sală şi la masaj.După fiecare duş ,masez corpul cu cremă, ca pielea să rămână elastică.” NicoletaNu este o idee bună să se renunţe de tot la pâine.Dr. Corina Zugravu: Pâinea, atunci când e corect aleasă, este un aliment complex, care ne aduce fibre, vitamine, minerale. Cât despre băutul apei, ştiu că este “găselniţa” favorită a multor doamne şi domnişoare, dar, din păcate, în afară de faptul că amână puţin senzaţia de foame, nu are niciun efect. S-au făcut numeroase studii în acest sens şi rezultatul a fost cel aşteptat, şi anume: apa n-are nimic în comun cu slăbitul. Apa se bea pentru hidratare şi, la adult, este suficient să se bea ori de câte ori ne este sete. Fără a sta să se numere mililitrii şi fără a transforma totul într-o obsesie.5. “Eu slăbesc doar cu alimentaţia bazată pe grupele de sânge; pe lângă asta, folosesc multă lămâie. Dimineaţa pe stomacul gol beau sucul de la jumătate de lămâie, apoi după fiecare masă, fac masaj cu ulei de măsline în care am pus şi zaţul de la cafea (ajută lacelulită). Când îmi e foame, încerc să mi-o potolesc bând apă.” LilianaAlimentaţia nu are legătură cu grupa sanguinăDr. Corina Zugravu: Numai lucruri greşite: alimentaţia şi grupele de sânge s-au dovedit a fi o enormă trăsnaie, fără niciun fel de susţinere ştiinţifică. Mulţi medici recomandă aşa ceva pacienţilor pentru că pacienţii înşişi o cer, iar medicul nu doreşte să-şi piardă clienţii. În ceea ce priveşte sucul de lămâie pe stomacul gol, el va avea acelaşi efect ca şi sucul de grepfrut: o “sănătoasă” gastrită. Diluaţi sucul în apă! Nu vă va ajuta la slăbit, dar vă va aduce vitamine preţioase. 7. “Pentru a mă abţine de la mâncare, obişnuiesc să mănânc o jumătate de grepfrut înainte de fiecare masă (care are în acelaşi timp şi efect de ardere a grăsimilor) si, de asemenea, mănânc masa principală dimineaţa, pentru a avea energie toata ziua şi pentru a nu se depune. De obicei mănânc dimineaţa un ou fiert ,şuncă şi salată, iar restul zilei mai mult salate şi carne la grătar.” Ioana CristinaMicul dejun e, întradevăr, importantDr. Corina Zugravu: Nu am să plictisesc pe nimeni reamintind cât de importantă este masa de dimineaţă . Un enorm corp de studii medicale foarte serioase au fost efectuate pentru a se verifica valoarea mesei de dimineaţă şi toate au dat rezultate pozitive. Adevărat, şi caloriile de dimineaţă se contabilizează în totalul zilei, dar ele sunt arse mai rapid şi s-a observat că cei care nu sar peste micul dejun au tendinţa de a mânca şi mai târziu , în decursul zilei, sănătos, şi riscă mai puţin să ia în greutate pe termen lung. Însă grepfrutul mâncat pe stomacul gol şi cu efect de ardere a grăsimilor… este un nonsens. Cum anume ar putea să ardă grăsimile?! Singurul lucru care va fi “ars” va fi mucoasa gastrică, deci Ioana să se aştepte la o gastrită. Poate nu acum, dar pe termen lung, cu siguranţă.Citeşte continuarea în pagina următoare!8. “Când am poftă de ronţăit ceva, mănânc morcovi sau migdale. Sucurile acidulate le-am înlocuit de mult cu ceaiuri negre. Îmi place foarte mult mâncarea chinezească şi consider că este şi un tip de mâncare cu puţine calorii. Ultima dată am făcut pui în cinci culori, meniu uşor şi gustos.” MihaelaÎncearcă o “overdoză” de morcoviDr. Corina Zugravu: Mihaela, migdalele sunt foarte sănătoase, dar au multe calorii. Dacă simţi că, după un pumn, tot ai mai ronţăi ceva, încearcă fie cu o “overdoză” de morcovi, fie cu alte legume crocante, tăiate în felii subţiri (sunt buni şi castraveţii muraţi). Cât despre bucătăria chinezească: ea este cât se poate de calorigenă! Şi nu foarte sănătoasa (ei adaugă multă sare, mult glutamat, aşa este tradiţia). Însă dacă îţi prepari tu, acasa, felul în cauză, este minunat!9. “În ceea ce priveşte pofta de mâncare, aş putea spune că e o moştenire de familie, cu care nu mă laud, dar pe care trebuie să o recunosc. Conştientizând acest lucru, a trebuit să mă lupt şi să mă abţin din a degusta orice, oriunde, oricând. Nu este deloc uşor, dar un mic truc pe care-l folosesc şi care funcţionează la mine este acela de a mă gândi că acel fel de mâncare l-am mai degustat, nu are nimic special, îmi este deja cunoscut. Astfel, îmi educ mintea să nu mai solicite acea poftă şi îmi reuşeşte de cele mai multe ori... Mai dificil îmi este atunci când am parte de un fel de mâncare nou, inedit!” Night_monikO idee foarte bună!Dr. Corina Zugravu: Psihicul ne reglează toata viaţa, poate fi un aliat imbatabil în lupta cu kilogramele în plus.10. “Se spune că atunci când iei masa să nu te grăbeşti. Nu contează ce mănânci, contează să mesteci fiecare înghiţitură de 30 de ori, oo daaa, şi astfel te saturi mult mai repede, pe timp mai îndelungat.Sunt debutantă în acest tip de dietă, am auzit ca ar funcţiona.” Ana MariaSă mâncăm cât mai încetDr. Corina Zugravu: Deşi niţel exagerată povestea cu mestecatul de 30 de ori, ideea există şi este veche. Ea apare în medicina ayurvedică, în alimentaţia yoghinilor etc. Eu recomand întradevăr să se prelungească cu orice chip durata perioadei în care luăm masa. Poate o pauză după jumatate de porţie este o soluţie, dacă nu reuşim să ne controlăm să mâncăm mai încet. Recent, s-a efectuat un studiu foarte interesant, pe copii, pentru a se vedea ce anume poate să fie legat de viitorul lor ponderal. Deci cum îi putem “ghici” pe cei care se vor îngrăşa. Studiul s-a referit la obiceiuri alimentare, nu la factori genetici. Ei bine, rezultatele au fost uimitoare chiar şi pentru cei care au condus studiul: singurul obicei asociat cu sporul ponderal a fost… timpul în care se lua masa. Copiii care mâncau repede au luat mai mult în greutate. Nu se ştie exact cauza, poate că mâncatul rapid se asociază şi cu alte obiceiuri nesănătoase. Dar nu se poate ca acest lucru să nu ne pună pe gânduri, mai ales ca alte obiceiuri, tradiţional nesănătoase (consumul mai mare de dulciuri sau de răcoritoare), nu au fost predictori pentru îngrăşat… Deci să mâncăm cât mai încet.10. “Am dorit să slăbesc imediat după ce am născut şi am reuşit consumând multă supă, iaurt şi dormind puţin. Acum am observat că pot slăbi câteva kilograme astfel: muncesc mult 3-4 zile, mănânc puţin în acele zile, apoi inevitabil am nişte migrene cu vărsături, apoi următoarele două zile nu pot mânca decât banane şi iaurt şi gata, trebuie să strâng cureaua, că altfel îmi pierd pantalonii. Plinuţă am fost perioade scurte de timp, cu kilogramele mă descurc, pot scăpa rapid de ele; cu celulita e mai dificil... DanielaNe îmbolnăvim ca să slăbim?!Dr. Corina Zugravu: “Oare la câte episoade din astea va face faţă organismul doamnei?! Are migrene pentru că face hipoglicemie, iar dormitul puţin este un factor clar de risc pentru îngrăşat, desigur, pe termen lung. Cei care dorm prea mult sau prea puţin sunt statistic la risc mai mare pentru a lua în greutate.11. “Am grijă să nu asociez niciodată la aceeaşi masă următoarele alimente: carne, ouă, lactate, paste, orez, şi să nu mănânc nimic după ora 18:00.” Raluca-MariaDietele disociate dau rezultat pe termen scurtDr. Corina Zugravu: Dietele dissociate sunt, în mare parte, fără fundament ştiinţific. Sigur, pe termen scurt dau rezultate, dar organismul este obişnuit să mănânce divers, asociat, şi pe termen lung poate suferi. Dar doamna are dreptate să nu asocieze paste şi orez (pentru că au aceeaşi valoare nutritiveă). Iar primele trei de asemenea nu este util să fie asociate, deoarece au valori nutritive similare. De aici, însă, până la a slăbi… Mi se pare că nu exista niciun fundament logic sau “bio-logic”.12. “Pentru a putea slăbi sănătos, ai nevoie de timp, voinţă şi, bineînţeles, de cunoştintele necesare. Este mai bine să slăbim lent decât repede, dacă dorim rezultate care să reziste în timp. Cele cinci elemente de bază: spanac, pâine, mere, peşte, lapte. Durata: de la o lună la patru luni. Kilograme pierdute: în prima lună – cinci. Apoi, kilogramele se pierd mai lent. Micul dejun: un pahar cu lapte degresat sau semidegresat, o felie de pâine prăjită, cu unt sau margarină, sau un pahar cu lapte degresat, două-trei linguri de cereale. Prânz: 250 de grame de zarzavaturi fierte (sau crude), sub formă de salată dreasă cu o lingură de ulei, carne – peşte sau pui (până la 100 de grame) – fiartă sau friptă, o felie de pâine integrală. Gustarea de după-amiază: un ceai fără zahar, o felie de brânză proaspătă sau un iaurt. Cina: omletă dintr-un ou, 150 g de şuncă sau peşte, salată verde. Între mese se poate consuma câte un fruct (un măr).” AlinaMonotonia e cheia eşeculuiDr. Corina Zugravu: Întotdeauna am fost de părere că monotonia este cheia eşecului în curele de slăbire. Însă văd că cele cinci elemente de bază nu sunt deloc cinci… În descriere apar muuulte alte alimente. Deci… trişează. Îi recomand să mănânce des legume sub formă de salată; poate că o şi face, dar nu le aminteşte, pentru că acum sunt încă scumpe şi accesibilitatea este mai redusă.13. “Pentru a scăpa rapid de kilogramele în plus folosesc mereu aceeaşi metodă, care a dat roade: ciorba de varză. Se prepară ca o ciorbă de zarzavat normală, cu toate legumele, dar varza este preponderantă. Se poate şi acri cu borş, după gustul fiecăruia. Este foarte gustoasă, şi cura de slăbire nu reprezintă o corvoadă. Eu urmez această cură cam două săptămâni, în care una din mesele din zi este ciorba de varză, şi sunt extrem de mulţumită de rezultate. Varza are proprietăţi digestive şi diuretice. Ea conţine, printre altele, vitamina U, antiulceroasă şi calmantă în cazurile de ulcer gastroduodenal şi gastrită. Varza nu numai că ne ajută să slăbim, dar este şi benefică sănătăţii. Încercaţi şi veţi vedea imediat rezultatele!” GetaMitul ciorbei de varzăDr. Corina Zugravu: Vitamina U nu există, iar virtuţile verzei în sprijinul siluetei iarăşi nu există. Nu înţeleg de unde acest mit! Varza în ciorbă este tot atât de bună ca orice altă legumeă (evident, cu excepţia cartofului). Varza în sine este foarte sănătoasă, find bogată în fibre, vitamine (are extrem de mult C, K, carotene, plus potasiu, clorofilă, magneziu, acid folic etc. Are antioxidanţi şi substante eficiente în lupta cu cancerul. Are puţine calorii şi este cu adevărat o plantă-minune, care are şi un gust foarte bun. Dar ea, ca atare, în sine, nu slăbeşte. Dacă vă place, o puteţi mânca fără probleme, dar nu vă aşteptaţi ca un regim monoton cu ciorbă de varză să facă minuni pe termen lung.14. “Vreau să vă împărtăşesc câteva trucuri de slăbit personale: - cana de apă dimineaţa e sfânta (ajută digestia minunat) - pentru cine poate să înghită, o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol ajută de asemenea - tot pe stomacul gol, am învăţat de la bunica că m-ar ajuta înghiţirea a 2-3 căţei de usturoi, care aduc ca bonus o rezistenţă mai mare la răceli.” Andreea IoanaUleiul are efect laxativDr. Corina Zugravu: Niciuna dintre ideile de mai sus nu este bună pentru slăbit! Uleiul acela va avea ca efect golirea vezicii biliare şi, eventual, un efect laxativ. Un scaun accelerat şi acompaniat de crampe nu reprezintă o soluţie pentru a pierde kilogramele în plus. Căţeii de usturoi înghiţiţi ca nişte pastile vor sta o vreme în stomac, iritând mucoasa, apoi vor fi digeraţi şi vor pleca mai departe… fără efecte notabile pe siluetă. Cât despre efectele benefice ale usturoiului, ca să le obtineţi, pisaţi căţeii şi ţineţi-i minimum 10 minute la temperatura camerei. Numai aşa se activează substanţele cele mai utile, care sunt responsabile de efectele sanogenetice ale plantei.15. “Cafeaua de dimineaţă o îndulcesc cu o linguriţă de miere, nu cu zahăr.” IoanaMierea nu are mai puţine caloriiDr. Corina Zugravu: “Mierea nu are deloc mai puţine calorii decât zahărul. NU văd niciun motiv coerent pentru această înlocuire. Şi mai strică şi gustul cafelei…16. “Consum cam 2 litri de ceai verde pe zi: seara umplu un bidon de 2 litri cu apă rece plată şi în el las peste noapte la macerat 2 plicuri de ceai verde. În decursul zilei următoare beau conţinutul.” NicoletaCeaiul verde e foarte sănătosDr. Corina Zugravu: Ceaiul verde este un concentrat de polifenoli, care sunt benefici pentru toate procesele noastre metabolice. Câteva studii au asociat ceaiul verde şi cu scăderea în greutate, deci este foarte bine dacă doamna îi agreeaza gustul. Poate să îl bea şi în viitor, chiar dacă nu va dori să slăbească. Şi să ţină minte că este un excelent leac împotriva îmbătrânirii.17. “De obicei când vreau să slăbesc câteva kilograme, ţin un fel de regim, şi acesta arată cam aşa: Nu mănânc deloc mezeluri, cremvurşti etc. Nu mănânc pâine albă deloc, ci doar trei felii de pâine de secară pe zi. Fără prăjeli. Mănânc iaurturi de câte ori mi se face foame, chiar şi cu fructe; kefir şi sana. Un măr şi o portocală pe zi sau 2 kiwi, daca nu am măr sau portocală. Mănânc piept de pui cu piper pe el sau peşte pe grătar, cu castraveţi. Salată iceberg cu piept de pui şi dressing din iaurt şi muştar, şi deasupra puţină zeama de lămâie. Încerc să mă abţin de la sucurile carbogazoase (sunt înnebunită după cola.” RalucaEste un regim foarte bunDr. Corina Zugravu: Multe din “trucurile” acestea le folosesc şi eu. Salata iceberg este cumva mai consistentă decât salata autohtonă, deci o recomand cu căldură, “satură” mai bine. Iaurturile sunt indicate întotdeauna, pot fi şi un desert foarte sănătos daca le punem câteva fructe uscate, miere, chiar o linguriţă de dulceaţă de casă. Poate încerca să înlocuiască prăjitul clasic cu o prelucrare rapidă a legumelor în tigaia tip Wok, cu o liguriţă de ulei. Mezelurile sunt pe drept cuvânt de evitat. Dar vă place cola?! Vai… vă sfătuiesc să vă autosugestionaţi că este extrem de rea şi să nu o mai beţi, pentru că nu numai că îngraşă, dar nici nu vă aduce ceva nutrienţi utili. Singura critică ar fi următoarea: încercaţi să nu mai aveţi nevoie să slăbiţi! Deci evitaţi excesele făcute şi care, cu certitudine, vă obligă din când în când să ţineţi regim. Nu de alta, dar pe termen lung vă va fi din ce în ce mai greu să slăbiţi.18. “O ciorbă de legume (nu supe creme, fiindcă fie au smântână grasă sau sunt îngroşate cu făină şi sunt cam greu de digerat)...” MădălinaRecomand supa de legumeDr. Corina Zugravu: Recomand întotdeauna doamnelor care vor să slăbească o supă de legume, seara, dacă li se face foame. Aduce fibre, minerale şi ceva vitamine (cu condiţia să nu fierbem legumele exagerat de mult). Este şi hidratantă, se poate eventual acri (ca să se obţină o ciorbă). Iar dacă se vrea totuşi o cremă… se poate şi aşa! MIXA}I legumele şi, în loc de smântână, adăugaţi puţin iaurt degresat.19.”Miciile trucuri pe care eu le folosesc constau în condimentarea alimentelor cu piper, curry, boia iute…” CristinaCondimentele sunt utileDr. Corina Zugravu: Doamna are o concepţie foarte sănătoasa cu privire la alimentaţie. Da, condimentele sunt utile în slăbit. S-a constatat că până şi metabolismul bazal (cheltuielile cu întreţinerea în repaus a corpului) este mai mare, creşte, sunt arse mai multe calorii atunci când la mâncare se adaugă ardei iute, piper, muştar şi alte condimente iuţi. Însă să nu se exagereze şi să se procedeze treptat, astfel încât stomacul să se înveţe cu condimentul. Altfel se poate declanşa o gastrită.20.”Deşi nu am mari probleme cu greutatea, din cauza pasiunii pentru prăjituri uneori mai pun câteva kilograme în plus, pe care reuşesc sa le dau jos aplicând un truc foarte simplu: consum foarte mulă apă. Cantitatea pe care o beau porneşte de la 3 litri şi se opreşte la maxim 5 litri, în fiecare zi. Este mai greu în primele două zile, pentru că vizitele la toaleta se înteţesc, dar apoi organismul se obişnuieste şi kilogramele parcă se topesc.”Efect placeboDr. Corina Zugravu: Ah, am mai scris de apă!. Nu numai că este inutil, dar doamna îşi încarcă aparatul circulator, obosindu-şi inima şi suprasolicitâdu-şi până la epuizare rinichii. Este citat în literatura exemplul marilor consumatori de bere, care devin hipertensivi şi se îmbolnăvesc de inima tocmai pentru că nu mai pot face faţă cantităţilor mari de lichid pe care le ingeră. Nu există nicio legatură cu grăsimea acumulată, să ne fie clar. Presupun că este strict vorba de un efect placebo. Renunţaţi înainte de a vă îmbolnăvi!Foto: Shutterstock