Mai puţin cunoscută decât alte boli cu transmitere sexuală, trichomoniaza este totuşi frecventă în rândul femeilor. Iată cum se manifestă, cum o depistezi şi ce fel de tratament poţi primi.
Care sunt simptomele trichomoniazei
Uneori trichomoniaza nu dă niciun simptom. Dar dacă ai:
– o secreţie vaginală abundentă, cu miros urât şi culoare albă, gri, galbenă sau verzuie – mâncărimi, usturimi şi roşeaţă în zona genitală – dureri când urinezi sau la contactul sexual,
atunci este posibil să suferi de trichomoniază, mai ales dacă simptomele se înrăutăţesc la menstruaţie. Desigur, poate fi o altă boală cu transmitere sexuală, deci nu poţi şti cu certitudine decât dacă îţi faci analize.
Vezi şi alte motive pentru care poţi avea dureri la contactul sexual!
Cum se depistează trichomoniaza
Iar în acest caz, analiza este un simplu examen de secreţie vaginală pentru care prelevarea durează câteva minute, iar rezultatul îl primeşti în câteva zile. Ca preţ, un examen de secreţie variază cu aproximaţie între 20 şi 50 de lei, în funcţie de laborator.
Cum se tratează trichomoniaza
Tratamentul acestei boli constă într-un antibiotic luat într-o singură doză mai mare sau în doze mai mici împărţite pe mai multe zile. Este foarte important să fie tratat şi partenerul sexual, dacă se constată că este infectat, pentru a evita reinfectarea.
De ce faci trichomoniaza
Boala este provocată de un parazit, Trichomonas vaginalis, care se transmite prin contact sexual. Din păcate, este posibil ca cel infectat să nu aibă niciun simptom – valabil mai ales în cazul bărbaţilor – aşa că este uşor să rămână netratat şi să transmită boala mai departe. Singura metodă de prevenire este folosirea prezervativului.