Copiii cu mai mult de doi părinţi nu mai reprezintă o curiozitate, în cazul în care unii din ei sunt părinţi biologici, iar ceilalţi sunt părinţi adoptivi. Dar astăzi vom vorbi…
… despre copii care au trei părinţi biologici. Cum este posibil aşa ceva? Prin inginerie genetică, bineînţeles. Cercetătorii britanici au creat câteva zeci de embrioni care au trei părinţi – un tată şi două mame, deschizând o nouă era a copiilor „la comandă”.
Embrionii au fost modificaţi genetic aşa încât să fie scutiţi de boli incurabile ale muşchilor, creierului, inimii, sistemului digestiv. Deşi proiectul este încă în stadiul de cercetare, oamenii de ştiinţă preconizează că în trei ani oricine doreşte poate apela la serviciile lor.
De ce ar vrea o femeie ca bebeluşul ei să aibă încă o mamă? Nu e vorba de voinţă ci de necesitate. Experimentele pe care le fac britanicii sunt menite să le ofere copii sănătoşi femeilor care poartă în ADN-ul lor boli genetice grave şi incurabile.
În ciuda bunelor intenţii, proiectul are criticii săi, care susţin că descoperirea aceasta este un pas în plus către clonarea de fiinţe umane.
În prim planul cercetării stau mitocondriile, adevărate „uzine” situate în interiorul celulelor şi menite să transforme nutrienţii din alimente în energie. Mitocondriile au propriul lor ADN, care se transmite de la mamă la copil. Defectele grave ale ADN-ului mitocondrial afectează un copil din 6500 şi pot provoca peste 50 de boli, printre care diabet, orbire, malformaţii cardiace, epilepsie. Unele din aceste boli sunt mortale şi cei afectaţi nu ajung niciodată la vârstă adultă.
Femeile purtătoare de mitocondrii „defecte”, care îşi cunosc diagnosticul, sunt adesea puse în faţa unei dileme: fie nasc un copil bolnav, fie nu au niciodată copii.
Tocmai de aici a pornit cercetarea britanicilor, care au găsit o modalitate de a înlocui ADN-ul defect cu unul sănătos, de la o altă femeie. Astfel, copiii care se nasc sunt sănătoşi.
Tehnica de „transplant” este destul de dificilă: folosind fertilizarea in vitro se fecundează un ovul sănătos, de la o donatoare. Când embrionul rezultat are doar câteva ore de viaţă, se îndepărtează materialul genetic din ovul şi din spermatozoid, astfel că rămân doar mitocondriile sănătoase. Între timp, este fecundat ovulul „bolnav” al mamei cu sperma partenerului său şi sunt luate informaţiile genetice, care se adaugă peste mitocondriile sănătoase ale donatoarei.
Astfel, produsul de concepţie primeşte genele părinţilor, deci copilul va avea trăsăturile lor, însă mitocodnriile sale vor fi sănătoase şi nu va riscă să facă boala purtată de mamă. Astfel, nu numai că acel copil este sănătos, dar boala va fi eradicată din familia respectivă.
Cercetătorii speră că, în timp, vor reuşi astfel să elimine de tot anumite boli mitocondriale. Însă deocamdată, ele vor fi eliminate doar din anumite familii.
O procedura controversată
În Anglia, deja au fost creaţi primii embrioni care au trei părinţi, un tată şi două mame. A fost implicat şi un al patrulea, un donator a cărui spermă a fost folosită pentru a fertiliza ovulului donatoarei, însă embrionul nu păstreaza nimic din materialul lui genetic.
Astfel, deşi, în concepţie au fost implicaţi patru părinţi, copilul poartă doar ADN-ul a trei dintre ei. Unii dintre embrionii astfel realizaţi au trăit şase zile înainte de a fi distruşi, aşa cum cere legea Marii Britanii. Deocamdată cercetătorii nu au voie, legal, să implanteze un asfel de embrion în uterul unei femei. Deşi noua tehnică ar fi de un imens ajutor pentru femeile purtătoare de boli mitocondriale, au apărut şi critici la adresa cercetătorilor.
Acestea spun că trebuie căutate tratamenbte pentru bolile mitocondriale, şi nu modalităţi de a păcăli natura.
Unii spun chiar că această tehnică se apropie mult de clonare şi nu vor nici să se gândească ce complicată va fi situaţia unui copil cu două mame, chiar dacă una din ele va fi o donatoare necunoscută. Mai mult, criticii cred că nicio femeie nu va dori să apeleze la procedura britanicilor, pentru că ele îşi vor dori un copil doar al lor.