Ce trebuie să știi despre pilula de a doua zi

.

Chiar şi femeile care utilizează metode contraceptive pot avea uneori surprize, iar o sarcină nedorită este cu adevărat o surpriză neplăcută. Iată ce trebuie să ştii despre pilula de a doua zi.

Pilula de a doua zi

Satisticile arată că aproximativ 15 femei din 100 care utilizează prezervativul ca metodă contraceptivă rămân însărcinate la un moment dat în viaţa lor. Să nu mai  vorbim de metoda calendarului sau metoda “retragerii”, care sunt folosite de un număr mare de femei din România şi care sunt foarte nesigure când vine vorba despre evitarea unei sarcini.  Însă o sarcină dorită şi avortul pot fi prevenite dacă suntem informate.
Aşadar, dacă ai experimentat vreun accident – dacă  metoda folosită a dat greş sau, mai mult, nu ai folosit nicio metodă contraceptivă – află că există un colac de salvare numit contracepţia de urgenţă, adică pilula de a doua zi. Contracepţia de urgenţă este o măsură de protecţie eficientă în cazul în care alt mijloc anticoncepţional a dat greş. Fie că situaţia a scapat de sub control, fie că a avut loc un accident (sa rupt prezervativul, retragerea nu s-a întâmplat când trebuie etc) atunci pilula de a doua zi te ajuta să eviţi o sarcină nedorită.
Pentru a fi eficientă, pilula de urgență trebuie administrată în maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Pilula eficientă în proporție de 95% dacă este luată în termen de 24 de ore de la contactul sexual, iar eficiența ei scade la 58% dacă este administrată între 49 și 72 de ore de la actul sexual. În mod ideal, ar trebui luată în termen de 24 de ore de la contactul sexual neprotejat deoarece atunci este cel mai eficientă.
Ce trebuie să știi despre pilula de a doua zi

Când este cazul să te gândeşti la pilula de a doua zi:

• nu eşti sigură de „retragere (coitus interruptus) şi/sau metoda calendarului”
• metoda contraceptivă folosită în mod regulat a eşuat (prezervativul s-a rupt sau a alunecat)
• ai făcut o greşeală în utilizarea metodei folosite regulat (de exemplu, ai uitat să iei pilula anticoncepţională)
• nu ai utilizat nicio metodă contraceptivă
• ai luat alte medicamente care ar fi putut reduce eficacitatea pilulei contraceptive uzuale  şi eşti îngrijorată că ai putea ramâne însărcinată

Nu lua pilula de a doua zi dacă:

• eşti deja însărcinată (nu va avea niciun efect dacă sarcina este deja instalată)
• daca eşti alergică la levonorgestrel sau alte substanţe din compoziția pilulei
Contracepţia de urgenţă este disponibilă în farmacii, nefiind necesară prescripţia de la medic. Însă,este foarte important de subliniat faptul că această modalitate contraceptivă trebuie utilizată în caz de urgenţă, de accident,  pentru a preveni o sarcină nedorită. În mod uzual, trebuie folosite metodele contraceptive pentru uz regulat, iar pentru a identifica ce metoda ţi se potriveşte, cel mai bine este sa ai o discuţie cu medicul tău.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton