Cum tratezi corect răceala ca să te bucuri de Sărbători

.

Ai răcit exact când îţi era lumea mai dragă? Deşi este o problemă de sănătate minoră, răceala îţi poate da planurile peste cap de Sărbători. Vezi cum să o tratezi corect ca să te poţi bucura de cele mai frumoase zile din an!

Tratamentul răcelii este simptomatic

Deşi există multe pastile pe care le poţi lua, răceala nu poate fi tratată propriu-zis, adică nu se poate grăbi vindecarea. Orice ai lua, o răceală ţine aproximativ două săptămâni.
În schimb, tratamentele existente te scapă de simptomele neplăcute precum febra, durerile de cap, durerile în gât, tusea.
Vezi cum previi răceala şi gripa!

Cât ajută antibioticele

Pentru o simplă răceală, antibioticele nu sunt necesare. Acestea vindecă infecţiile bacteriene, în timp ce răceala este o infecţie virală. Pe lângă faptul că sunt inutile, antibioticele se pot dovedi periculoase fiindcă distrug flora bacteriană normală a organismului.
Dacă medicul ţi-a prescis antibiotice în cazul unei răceli, cel mai probabil ai suferit o suprainfecţie bacteriană.
Răceală sau alergie? Află cum faci diferenţa

Cum tratezi corect răceala

Pentru febră şi dureri poţi lua antitermice şi analgezice uşoare, care alungă şi durerile de cap sau gât – aspirină, paracetamol, ibuprofen.
Cum le găseşti la farmacie: Nurofen, Ibusinus, Parasinus, Theraflu, Daleron, Fervex
Pentru dureri în gât, încearcă pastilele „de supt” care conţin miere, lămâie sau chiar antestezice uşoare, dar şi medicamente sub formă de spray.
Cum le găseşti la farmacie: Strepsils, Hexoral, Tantum verde, Septolete
Pentru tusea productivă ai nevoie de un expectorant sub formă de sirop sau pastile – ambroxol, bromhexim, etc. Acestea te ajută să elimini mai rapid secreţiile traheo-bronşice.
Cum le găseşti la farmacie: ACC, Ambroxol, Bromhexim
Pentru nas înfundat poţi încerca spray-uri naturale cu apă de mare şi mentol sau medicamente cu efect decongestionant.
Cum le găseşti la farmacie: Bixtonim, Humex, Vibrocil, Tantum Protect, Nasodren

Atenţie la medicamente!

Oricum ai alege să te tratezi trebuie să ţii cont de următoarele aspecte.
1. Aspirina nu se administrează copiilor sub 18 ani cu infecţii virale, existând pericolul de declanşare a sinfromului Reye.
2. Mai multe medicamente diferite ca denumire comercială, pot conţine aceeaşi substanţă activă. Citeşte etichetele şi ai grijă să eviţi supradozele.
Paracetamolul este toxic pentru ficat
Astfel, doza maximă de paracetamol pentru un adult sănătos este de două grame pe zi timp de cinci zile. După această perioadă, tratamentul se întrerupe. Paracetamolul nu se combină cu alcool sau cafea care potenţează efectul hepatotoxic.
Doza maximă de ibuprofen este de 1,2 grame pe zi.

    
Vedete din Romania Vedete internationale