Tratamentul gratuit cu ajutorul căruia fumătorii pot scăpa de viciu

.
Peste 30 de mii de români mor anual din cauza fumatului și tot mai mulți adolescenți depind acest obicei înainte de a împlini 15 ani. Mulți rămân fumători pe termen lung, iar dependența este atât de mare încât învinge dorința de a renunța la acest viciu.

În cadrul unui program național, fumătorii care vor să se lase primesc acum ajutor de specialitate. Dar pentru a avea efect, medicamentele trebuie liate sub îndrumarea doctorului și a psihologului.

Un bărbat care a fumat timp de 54 de ani a decis, în urmă cu câteva luni, să renunțe la acest viciu. Atunci a mers la pneumolog și a intrat în programul „Stop fumat!”.

Stările de sevraj erau groaznice, amețeli, apoi cădeam înapoi în pat. Am 2 luni de când nu am pus țigara în gură. Nu e ușor, au rămas reflexele, dimineața la cafea… nu mă tentează”, a povestit Constantin Bănică, pentru Știrile Pro TV.

Anul trecut, 581 de persoane au primit tratament gratuit pentru a scăpa de dependența de țigări. Asta după ce au sunat la numărul TEL VERDE ce se găsește pe pachetele de țigări.

Dacă iei o pastilă nu înseamnă că a doua zi te-ai lăsat. Fumatul înseamnă și partea comportamentală și modul în care gândești despre fumat. Programul oferă și partea psihologică și cea biologică”, a explicat medicul pneumolog Magda Ciobanu.

O bună parte din aceste medicamente taie pofta de țigară și pe de altă parte îi dau niște substanțe care mimează substanțe eliberate de tutun”, a precizat prof. Dr. Florin Mihălțan.

Potrivit lui Beatrice Mahler, manager Marius Nasta, „din 5 fumători, 4 vor face o boală legată de fumat: unul pulmonară, altul cardiacă… Peste 30 de mii de oameni care mor anual din cauza tutunului, deci cred că e un semnal de alarmă ca autoritățile să acționeze automat”.

Totuși, pentru programul național ”STOP FUMAT” sunt prea puține centre – doar patru în țară și două în București.

Cea mai bună motivație este îmbunătățirea stării de sănătate. Într-un an, riscul de infarct miocardic se reduce la jumătate, pielea își revine într-o săptămână, iar mirosul și gustul după câteva zile.

Sursă foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton