Odată pătruns în organism, acest virus se cuibăreşte într-un ganglion şi rămâne aici toată viaţa.
Herpesul: senzaţie de disconfort, aspect inestetic şi imposibilitatea de a-l trata definitiv. Află totul despre virusul care provoacă aceste neplăceri, ca să eviţi contaminarea.
1. Ce este herpesul?
Herpesul este o afecţiune infecţioasă foarte contagioasă, provocată de virusul Herpes Simplex (HSV). Există două tulpini ale virusului care se fac „vinovate” de apariţia herpesului: Herpes Simplex I (HS I) şi Herpes Simplex II (HS II). Prima tulpină a virusului provoacă, în majoritatea cazurilor, herpesul labial, iar a doua tulpină este responsabilă de herpesul genital. Deşi s-a crezut iniţial că „perimetrul” de acţiune al celor două tulpini ale virusului este bine delimitat, studiile recente au arătat că, în aproape 45% din cazuri, herpesul genital este provocat de prima tulpină a virusului.
2. Cum se manifestă?
În prima fază, persoana contaminată nu manifestă niciun simptom. În medie, perioada de incubaţie este 6-7 zile. Pe fondul unor factori favorizanţi (stres, febră, expunere prelungită la soare, menstruaţie, suprasolicitare, traumatisme locale), contaminarea este urmată de o serie de reacţii specifice: senzaţie de înţepătură într-un anumit punct, senzaţie de arsură, înroşirea zonei respective şi acoperirea ei cu mici vezicule pline cu lichid transparent, extrem de infectant. Aceste umflături dureroase se sparg în scurt timp, se usucă şi se acoperă cu cruste. În cazul primei infecţii, aceste manifestări pot fi însoţite de dureri de cap şi de spate şi de o stare generală de rău. Perioada între apariţia primelor vezicule şi vindecarea lor este de 3-4 săptămâni.
În general, herpesul labial se localizează pe buze, dar el poate apărea şi pe nas, pleoape sau ochi, dacă zona respectivă a venit în contact cu lichidul din vezicule. În cazul herpesului genital, este afectată în special zona genitală (col, vulvă, penis), dar poate apărea şi pe coapse sau fese.
4. Cum se transmite?
Contaminarea se produce prin contactul direct cu zona lezată sau cu lichidul conţinut în vezicule, în timpul puseelor (erupţiei). Mai rar, pentru că virusul nu poate supravieţui în condiţiile mediului exterior, se poate transmite prin intermediul obiectelor contaminate: lenjerie, prosoape, colacul de wc, veselă etc. De aceea, se recomandă respectarea strictă a unor condiţii de igienă şi folosirea prezervativului. În perioada puseelor, trebuie evitat contactul sexual. De asemenea, trebuie evitată scărpinarea leziunilor, care poate duce la o infectare de tip bacterian şi la răspândirea virusului către alte zone.
În cazul femeilor însărcinate purtătoare a virusului, fătul este protejat de placentă. Totuşi, există riscul de infectare în momentul naşterii. Din această cauză, se recomandă naşterea prin cezariană.
În primul rând, trebuie precizat că deocamdată nu există tratament care să ducă la distrugerea virusului care provoacă herpesul. Tratamentul existent, oral sau sub formă de unguent, acţionează asupra efectelor produse de acest virus: reduce gravitatea, durata şi frecvenţa erupţiilor şi grăbeşte cicatrizarea lor. Cele mai eficiente medicamente împotriva acestui virus sunt cele care au ca substanţă activă aciclovirul (Aciclovir sau Zovirax, tablete sau unguent) sau valaciclovirul (Zelitrex, care prezintă avantajul că se administrează în mai puţine doze). În cazul persoanelor la care erupţiile apar frecvent, mai ales dacă aparţin unui cuplu în care unul dintre parteneri nu este contaminat, se recomandă administrarea preventivă a câte unei pastile de Zelitrex în fiecare zi.
Recomandări în caz de herpes
â–º Renunţă la fumat pe toată durata erupţiei.
â–º Odihneşte-te 1-2 zile. Repausul fizic şi somnul vor contribui la refacerea rezistenţei sistemului imunitar.
â–º Evită alimentele bogate în grăsimi şi dulciurile, mai ales în primele zile de boală.
â–º Consumă cât mai multe fructe şi
legume proaspete, în special cele
bogate în vitaminele A, C şi E.
â–º Evită contactul cu cei din jur în
primele 7 zile de la apariţia herpesului.
â–º Bea cât mai multe lichide.