Leacuri naturiste împotriva transpiraţiei

.

Pentru ca transpiraţia să nu-ţi creeze probleme, iată câteva metode naturale prin care poate fi ţinută sub control.
Transpiraţia este o reacţie normală a organismului, prin care are loc termoreglarea, menţinerea constantă a temperaturii corpului şi eliminarea de toxine. Aşadar, cantitatea de transpiraţie este direct proporţională cu nivelul temperaturii mediului exterior.

Însă glandele sudoripare pot fi stimulate şi din alte cauze, care nu ţin de căldura de afară sau de efortul fizic depus: stres, alimentaţie, obezitate, anumite tratamente medicamentoase sau boli. În plus, se pare că şi factorul genetic are o influenţă în ceea ce priveşte cantitatea de transpiraţie produsă, din acest motiv unele persoane transpirând mai mult decât altele.

Cum poţi evita transpiraţia excesivă

Într-o zi toridă, în care organismul face faţă cu greu temperaturilor de afară, o persoană poate pierde prin transpiraţie până la 7-8 l de lichid. În aceste condiţii, reacţia organismului este absolut normală. Cu toate astea, există riscul deshidratării, iar prin transpiraţie se va elimina, în afara toxinelor, şi o cantitate mare de săruri minerale. De aceea, este de dorit evitarea transpiraţiei abundente.

În acest sens, sunt recomandate:

â–º Maceratul obţinut din păpădie (50 g), cătină (100 g), soc (40 g), ghimbir (20 g), cimbru (50 g), genţiană (30 g). Se amestecă bine plantele şi se pun la păstrare într-o pungă de hârtie. Se pun 4 linguri de plante la un litru de apă plată şi se lasă la macerat la temperatura camerei, de seara până a doua zi dimineaţa (circa 8 ore). Se strecoară şi se bea porţionat de-a lungul zilei.

â–º Infuzia de salvie, obţinută din o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se bea de 4 ori pe zi câte o cană.

â–º Băi locale sau generale cu decoct de frunze de nuc. Se pun 100 g de frunze uscate la 2 l de apă şi se fierb 15 minute.Decoctul obţinut se toarnă în cada cu apă caldă şi se fac băi de circa 20 de minute.

â–º Băi generale sau locale cu ulei de levănţică, de aproximativ 20 de minute.

â–º Frecţii cu suc de lămâie. După duşul de seară, se frecţionează axilele, palmele, tălpile cu un tampon de vată îmbibat cu suc proaspăt de lămâie sau cu oţet de mere.

â–º Băi ale picioarelor cu infuzie de coada-calului şi de frunze de nuc. Se pun câte 50 g din cele două plante în 2 l de apă clocotită, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat circa 15 minute. Infuzia obţinută se toarnă într-un lighean cu 2 l apă şi se ţin picioarele circa 20 de minute.

â–º Tincturi de isop, salvie, rozmarin sau uleiuri de arbore de ceai ori de laur, cu care se şterg axilele, palmele, tălpile şi zona încheieturilor.

Alte trucuri ca să transpiri mai puţin

– Îmbracă-te în haine lejere, deschise la culoare, din fibre naturale (bumbac sau in).
– Evită ciorapii şi încălţămintea din materiale sintetice. În schimb, poartă încălţăminte lejeră, care permite aerisirea.
– Pulverizează apă cu bicarbonat de sodiu sau presară pudră de talc în încălţăminte.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton