Pe termen lung, lipsa poftei de mâncare îţi afectează sănătatea. Aşadar, nu lăsa lucrurile să ia amploare şi nu uita că „pofta vine mâncând!”.
Ce generează lipsa poftei de mâncare
â–ºavitaminozele (mai ales lipsa vitaminelor B1 şi C)
â–º bolile cronice (insuficienţa renală cronică, afecţiunile cardiovasculare, afecţiunile hepatice, astmul)
â–º bolile infecţioase (amigdalite, varicela)
â–ºparaziţii intestinali
â–ºbolile psihice (anorexia nervoasă, depresia)
â–ºstresul l oboseala cronică
â–ºregimul alimentar dezordonat.
Tratamente naturiste
Există mai multe soluţii naturale care să îţi redea pofta de mâncare:
â–º alimentele ce conţin zinc (caşcavalul, cerealele, heringul, carnea de miel, seminţele de dovleac);
â–º jumătate de pahar de vin roşu îndulcit cu miere de albine, dimineaţa, pe stomacul gol;
â–º sucul de aloe favorizează stimularea mucoasei digestive şi, implicit, creşterea poftei de mâncare. Se recomandă 2 linguri (25 ml) de suc de aloe pur (100%), diluat într-un pahar cu apă sau cu suc de citrice, înaintea celor trei mese principale;
â–º complexul de B-uri, care se găseşte în cantităţi mari în cerealele integrale şi în drojdia de bere;
â–º sucul de ridiche neagră conţine vitaminele B şi C, este aperitiv, digestiv, diuretic, antialergic, sedativ nervos. Pentru a obţine sucul, se foloseşte ridichea cu tot cu frunză. Se beau doar 20-50 ml pe zi şi se combină cu suc de morcov, ajutând la refacerea mucoaselor din organism;
â–º extractul de dracilă (măcriş iepuresc, agriş roşu) face minuni: creşte pofta de mâncare, reduce starea de oboseală, are rol preventiv în formarea calculilor biliari şi renali produce relaxare musculară şi protejează ficatul împotriva substanţelor toxice.
Alimente cu multe calorii
Compoturile şi siropurile de fructe, dulceaţa, bananele, strugurii albi, icrele tarama, macroul gătit, conservele de sardine, mazărea, fasolea, ciorba de legume sau de carne, mezelurile, fripturile, roşiile umplute, prăjiturile de casă cu unt sau cu ciocolată, produsele de patiserie,
clătitele.
8 trucuri ca să-ţi recapeţi pofta de mâncare
1 Fă mişcare
Fie că începi să faci un sport, fie că te rezumi la simple plimbări în aer liber, în scurt timp vei simţi diferenţa. O plimbare zilnică prin aerul curat îţi va pune sângele în mişcare, deschizându-ţi apetitul alimentar şi garantându-ţi un somn liniştit.
2 Fă-ţi program fix de somn
Oboseala cronică este una dintre cauzele frecvente ale lipsei de mâncare. De aceea, trebuie respectate toate condiţiile necesare obţinerii unui somn de calitate.
3 Renunţă la fumat
Dincolo de faptul că „fumatul dăunează grav sănătăţii”, trebuie luat în considerare ca unul dintre factorii care îţi inhibă pofta de mâncare.
4 Nu mânca dulciuri înainte masă
Dulciurile consumate înainte de masă taie pofta de mâncare. Explicaţia este una simplă: ori de câte ori mâncăm sau bem ceva (mai ales alimente bogate în zahăr), organismul secretă insulină pentru a neutraliza glucoza din sânge. Totul e transmis apoi ficatului, care le prelucrează fără a face diferenţa dintre o simplă gustare şi o masă în toată regula.
5 Scapă de stres
Descoperă cauzele care îţi produc nelinişte, teamă şi încearcă să scapi de ele. O să vezi că în scurt timp îţi va reveni pofta de viaţă.
6 Depăşeşte problemele sentimentale
Echilibrul afectiv îţi va asigura un bun echilibru pe toate planurile. Dacă apar elemente care îţi tulbură armonia personală, nu ezita să apelezi la sfatul unui psiholog.
7 Mănâncă alimente cu multe calorii
Chiar dacă nu-ţi vine să mănânci, asigu-
ră-te că organismul tău va primi aportul caloric de care are nevoie. Pentru asta, nu este necesar să mănânci mult, ci cât mai hrănitor şi mai diversificat.
8 Dă savoare mâncărurilor
Cu cât o mâncare e mai aromată, cu atât e mai gustoasă. Condimentele puse în mâncare vor acţiona asupra mirosului, stimulând pofta de mâncare. Piperul, muştarul, dafinul, scorţişoara, ienibaharul, busuiocul, cimbrul sau pătrunjelul sunt doar câteva dintre condimentele care dau savoare mâncării.
Foto: Hepta