A venit iar toamna și valul de răceli nu s-a lăsat nici el așteptat. Dar, chiar dacă ai febră, nu este nevoie să dai iama în pastile. Dacă febra nu este prea mare, o poți trata cu metode naturale.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă ceaiuri și tincturi din scoarță de salcie și crețușcă, iar pentru puțin ajutor ca imunitatea să funcționeze la capacitate maximă, sunt indicate echinaceea și pătrunjelul.
Aspirină naturală
Salcia este precursorul aspirinei. Coaja ei conţine salicina, substanţă care combate febra şi are un bun efect antireumatic şi antinevralgic. Se utilizează în numeroase afecţiuni, cum ar fi răceli, gripe, rinite. Mai are efect sedativ și vasodilatator. Pentru a prepara un decoct se fierb două linguriţe de coajă mărunţită în 200 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se strecoară şi se iau trei-patru linguri pe zi. Tinctura se prepară macerând trei linguriţe de coajă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se ţine la soare timp de 15 zile, după care se strecoară. Se iau câte 10-20 de picături diluate în apă, atunci când este nevoie, împotriva durerilor, după masă.
Creţuşca, bună şi pentru stomac
Creţuşca are și ea un conţinut ridicat de salicină, dar și de taninuri care scad secreţia gastrică şi pot fi de ajutor în gastrite sau în ulcer gastric, ceea ce o face preferabilă aspirinei. Trebuie folosită cu aten-ţie de cei care au probleme cu digestia sau au un stomac leneș. Totodată, este contraindicată femeilor însărcinate, pentru că poate provoca naștere prematură sau avort. Se poate consuma infuzia din creţuşcă (o jumătate de linguriţă de pulbere de plantă la o cană cu apă, timp de 15 minute). Se beau câte două căni pe zi. Ceaiul se mai poate combina cu cel din coajă de salcie, în cantități egale. Se mai poate face ceai din pulbere din plantă (o jumătate de linguriță de pulbere la o cană cu apă).