Hormonii naturali se numesc fitoestrogeni şi ne dau posibilitatea să rămânem tinere, sănătoase, pline de viaţă şi puternice.
Citeşte ce au dezvăluit ultimele cercetări ştiinţifice şi cum poţi profita de ele.
Hormonii sunt foarte importanţi pentru corpul nostru, deoarece reglează toate funcţiile importante: echilibrează arderile metabolice, asigură sănătatea pielii, influenţează echilibrul psihic etc. După 40 de ani, organismul produce o cantitate mai mică de hormoni feminini, iar funcţiile corpului suferă modificări simţitoare. Pare că ne aflăm într-o situaţie fără ieşire, dar nu e aşa.
Plantele, surse de hormoni
Cu puţin timp în urmă părea doar un vis să poţi înlocui hormonii pe care corpul nu îi mai secretă în cantităţi suficiente cu substanţe care să aibă acelaşi efect. Totuşi, cercetătorii nu s-au lăsat uşor, şi, în căutarea unei substanţe care să înlocuiască cei mai importanţi hormoni feminini (estrogenul şi progesteronul), au descoperit fitoestrogenii.
Aceştia sunt substanţe vegetale foarte asemănătoare cu hormonii produşi de corpul uman şi pot să le ţină locul. Datorită faptului că nu sunt medicamente produse sintetic, efectele secundare sunt nule. Cele mai importante surse de fitoestrogeni sunt soia, trifoiul roşu, ignamul sălbatic, meiul, piperul călugărilor (Vitex agnus castus) şi Cimicifuga racemosa.
Soia, secretul pentru o alimentaţie sănătoasă
În Asia, produsele din soia sunt consumate zilnic. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile asiatice suferă cel mai puţin de pe urma simptomelor specifice menopauzei şi îşi păstrează o piele frumoasă şi fermă mai mult timp. Estrogenul care stă „ascuns” în produsele de soia întăreşte sistemul imunitar, protejează pielea, întăreşte oasele şi asigură echilibrul psihic. Nutriţioniştii susţin chiar că, cu cât înlocuim mai multe produse din lapte cu produse din soia, cu atât mai bine.
Hormonii lucrează „în echipă”, de aceea estrogenul, pe care, de exemplu, îl găseşti în soia, are nevoie de un alt hormon feminin pentru a controla funcţiile corpului, progesteronul. Substanţe identice cu acesta se găsesc din belşug în leguma naţională mexicană: rădăcina de ignam sălbatic (Dioscorea villosa). S-a constatat că, în ţările în care această plantă este consumată ca aliment de bază, problemele sistemului osos sunt mult mai rar întâlnite.
În alimentaţie, rădăcina de ignam sălbatic se poate adăuga la supe sau la mâncărurile de cartofi, după ce a fost curăţată şi fiartă în prealabil. Se găseşte şi sub formă de capsule în farmacii.
Planta Vitex agnus castus, numită şi piperul călugărilor sau fructul castităţii, este cunoscuttă de peste 2.500 de ani, dar acum calităţile sale au fost dovedite şi ştiinţific.
Ea asigură reglarea secreţiei ovariene, restabileşte echilibrul endocrin, reduce simptomele sindromului premenstrual, reglează ciclul, favorizează fertilitatea şi echilibrează organismul în perioada de menopauză. Se găseşte în farmacii sub formă de extract.
Secretele terapiei hormonale
Terapia de substituţie hormonală are drept scop restabilirea echilibrului endocrin şi este indicată mai ales în perioada menopauzei. Este foarte important însă ca tratamentul cu fitoestrogeni să fie recomandat şi urmărit de medici ginecologi sau endocrinologi.
– Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, poţi lua zilnic soia, mei şi Cimicifuga racemosa. Aceasta acţionează mai eficient dacă este combinată cu sunătoare, roiniţă şi valeriană.
– Împotriva transpiraţiei de pe timp de noapte fă o infuzie din mei şi roiniţă. Acestea se amestecă în părţi egale, se toarnă deasupra 125 ml de apă fierbinte, se lasă 5 minute să infuzeze şi se strecoară. Se beau una sau două căni pe zi, de preferat seara.
– Piperul călugărilor şi ignamul sălbatic se iau doar din a 14-a zi după ultima zi de ciclu până în prima zi de ciclu a lunii următoare. În timpul ciclului se face pauză.
– Terapia hormonală trebuie completată de o alimentaţie sănătoasă şi de exerciţii fizice regulate.