Hemoroizii sunt, pentru toţi cei afectaţi, o problemă pe cât de neplăcută, pe atât de delicată. Dacă suferi şi tu din cauza lor, nu ar trebui să te jenezi să mergi la doctor. Între timp, încearcă aceste tratamente naturale pentru hemoroizi!
Pe lânga tratamentul alopat, exista remedii naturiste care pot diminua neplacerile provocate de hemoroizi. Trebuie sa ai grija şi la alimentaţie. Un regim echilibrat, care sa conţina multe fibre te va ţine departe de neplaceri. Ceaiurile, extractele din plante, unguentele naturale sau compresele te vor ajuta şi ele.
Ce sa consumi dacă ai hemoroizi
● legume şi fructe;
● muraturi (conţin bacterii probiotice);
● cereale integrale, orez brun;
● seminţe de in
● fasole, mazare, naut, linte, soia;
● iaurt, produse lactate fermentate;
● zilnic, bea cel puţin doi litri de apa;
● cât mai puţine dulciuri, brânza şi carne.
Ce sa nu consumi dacă ai hemoroizi
● pâine alba, paste, orez alb;
● bauturi alcoolice sau bauturi cu efect diuretic;
● bauturi acidulate
● cafea; ● prajeli;
● produse de patiserie;
● muştar, piper, mâncaruri prea condimentate, ketchupul iute.
Stilul de viaţa sanatos previne hemoroizii
Pentru efecte bune, ar trebui sa combini dieta cu exerciţii fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos timp de o jumatate de ora pe zi, gimnastica de înviorare (mişcari uşoare care sa implice toate grupele de muşchi timp de 5-10 minute), înot etc. Şi aportul de lichide este foarte important. Bea cel puţin doi litri de apa sau ceaiuri medicinale pe zi. Urmatoarele plante sunt utile în aceasta problema: urzica (acţiune bactericida, stimuleaza digestia), coada- şoricelului (îmbunataţeşte digestia, reduce sângerarile), cruşin (împotriva constipaţiei), flori de muşeţel (antiinflamator, cicatrizant, decongestiv anorectal), flori de galbenele (reduc infalmaţiile colonului). Dr. Ovidiu Bojor îţi recomanda „extractul din muguri de plop pentru ca are efect antiseptic, antiinflamator, analgezic şi cicatrizant. Se foloseşte în produse farmaceutice de uz extern care conţin 20-30% extract de muguri. Este contraindicat celor care au alergie la propolis pentru ca pot aparea reacţii alergice cutanate”.
„Extractele de castan salbatic au proprietaţi de activare a circulaţiei sangvine şi antiinflamatoare. Diminueaza fragilitatea capilarelor. Scoarţa are şi ea proprietaţi astringente. Ajuta la menţinerea rezistenţei şi permeabilitaţii vaselor de sânge, limiteaza sângerarile. De aceea, produsele care conţin extracte din flori, din scoarţa şi din fructe de castan sunt utile şi în afecţiunile hemoroidale. Din ele se prepara diferite produse farmaceutice: unguente, tincturi, tablete, capsule etc., care prezinta însa contraindicaţii în sarcina şi alaptare. Recomand produsele farmaceutice standardizate, luate numai conform sfatului medicului. Acasa, puteţi prepara doar decoct din coaja de pe ramurile tinere sau din coaja fructelor. Se folosesc doua linguri de materie prima la o cana cu apa, şi se fierb apoi împreuna, timp de un sfert de ora la foc domol, completând cu apa fierbinte atunci când se evapora. Se aplica sub forma de comprese pe zona afectata.”, spune dr. farmacist Ovidiu Bjor.