Tratamente naturale pentru infertilitate

.

Infertilitatea poate afecta atât barbaii, cât ;i femeile. Dar pe când la barbai lucrurile sunt relativ simple, la femei exista numeroase afeciuni care o pot cauza. De aceea, sunt ;i mai multe tratamente pentru ele.
Femeile pot avea probleme hormonale diverse, chisturi ovariene, endometrioza şi alte afecţiuni care pot îngreuna sau face imposibila concepţia ori pot cauza pierderea sarcinii pe parcurs. De aceea, daca te confrunţi cu infertilitatea, este nevoie sa faci numeroase investigaţii la diverşi specialişti (ginecolog, endocrinolog, hematolog etc.) pentru a vedea care este problema. În schimb, soţul tau va rezolva totul printr-o simpla vizita la urolog şi o spermograma. Dupa aceea, veţi urma tratamentul indicat de medic. Pe lânga acesta, poţi beneficia de leacuri din vechime.

Echilibrarea sistemului endocrin

„În cazul în care nu exista ovulaţie sau este foarte rara, se face un tratament care echilibreaza sistemul endocrin, hrane_te aparatul reproducator şi stimuleaza circulaţia sangvina locala”, spune dr. Cristina Raduţa, medic specialist în medicina de familie, cu competenţe în ayurveda, apifitoterapie şi acupunctura, care recomanda ca, în acest scop, sa fi e asociate metode blânde de detoxifiere, alimentaţia echilibrata şi consistenta cu masajul. Trebuie excluse şi alcoolul, cafeaua, zaharul şi alimentele procesate. Masajul poate fi integral sau doar pelvin şi se vor folosi diverse tipuri de uleiuri sau unguente.

Stimularea ovulaţiei

„Cea mai importanta planta care favorizeaza fertilitatea feminina din medicina tradiţionala indiana este Shatawari. Este contraindicata, însa, în caz de hiperestrogenism”, spune specialistul care mai recomanda „una dintre cele mai cunoscute şi utilizate plante care au un impact pozitiv asupra ovulaţiei: Lemnul lui Avram, numit ştiinţific Vitex Agnus Castus. Exista cazuri consemnate în literatura medicala de femei care sufereau de amenoree şi care, în urma administrarii acestei plante, au început sa aiba menstruaţie regulata. La fel, la loc de cinste sta şi Dong Quai, planta utilizata în medicina tradiţionala chineza.
Este recunoscuta drept unul dintre cele mai puternice to ni ce feminine folosite în in fertilitate. Purifica sângele şi stimulea za circulaţia la nivelul sistemului reproducator. Regleaza echilibrul endocrin şi este de folos în cazul ciclurilor anovulatorii”. Aceste plante se gasesc sub forma de tinctura sau alte preparate în farmacii sau în magazinele cu produse naturale. Se folosesc conform indicaţiilor de pe ambalaj sau dupa sfatul medicului.

Îmbunătăţirea calităţii spermei

„Din practica, am observat ca problema sterilitaţii masculine este mai uşor de tratat”, spune dr. Raduţa. „Abordarile terapeutice includ utilizarea unor plante cum ar fi : ashwaganda (un excelent adaptogen, nervin, întineritor, afrodiziac, restabileşte vigoarea, energia şi vitalitatea), colţii-babei (fortifica sistemul reproducator masculin; exista studii care au demonstrat efectul pozitiv în oligozoospermie) sau maca (planta utilizata tradiţional pentru creşterea fertilitaţii, energiei, vitalitaţii, creşterea numarului de spermatozoizi şi a motilitaţii lor).”

Endometrioza, abordare complexă

„Chisturile ovariene şi endometrioza necesita o abordare mai complexa. Tratamentul lor trebuie sa fie aplicat o perioada mai îndelungata şi sunt abordate remedii fitoterapice antiinflamatoare, care reduc formarea de aderenţe, antitumorale, detoxifiante (mai ales cele care acţioneaza la nivelul ficatului). Nu în ultimul rând, este nevoie de plante sedative, nervine, tonice cerebrale pentru o mai buna gestionare a stresului şi a emoţiilor. Poţi folosi valeriana, passiflora şi Ginko biloba. În cazul unor antecedente de avort spontan, se corecteaza daca este necesar nivelul general de vitalitate şi vigoare al organismului. Mai trebuie investigat daca nu cumva exista traume şi un nivel ridicat de stres. Vor fi administrate plante cu efect antispastic uterin (calin, yam).”

    
Vedete din Romania Vedete internationale