Tratament hemoroizi externi si interni. Cum scapi corect de această boală

.

Tratamentul corect pentru hemoroizi depinde de gravitatea bolii. Iată ce ar putea să-ţi recomande medicul în cazul în care faci hemoroizi, dar şi care sunt cauzele şi simptomele acestei boli.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii sunt de fapt vene umflate şi imflamate la nivelul anusului si rectului, deci sunt similari cu varicele. Ei pot avea mai multe cauze, dar uneori cauza exactă este necunoscută. Ei pot să apară la cei care se forțează în timpul scaunului sau la gravide, căci, în timpul sarcinii, venele au de suportat o presiune mai mare. Hemoroizii sunt foarte des întâlniți. Aproape trei din patru persoane adulte au hemoroizi cel puțin o dată în viață. Uneori, hemoroizii nu provoacă simptome, alteori pot să producă mâncărimi sau durere.

Hemoroizii externi și hemoroizi interni. Care este diferența

Dacă sunt localizaţi în interiorul rectului, vorbim de hemoroizi interni, iar dacă sunt sub pielea din jurul anusului, hemoroizii sunt externi. Chiar dacă problema e destul de jenantă, ea este foarte des întâlnită şi se estimează că până la vârsta de 50 de ani, peste jumătate din noi facem cel puţin o criză de hemoroizi.

Uneori, în interiorul unui hemoroid se poate forma un cheag de sânge. Acest cheag nu este periculos, dar poate să fie foarte dureros și trebuie drenat de către medic.

Tratament hemoroizi externi si interni. Cum scapi corect de această boală

Hemoroizi. Cum se manifestă

Din fericire, există multe opțiuni de tratament hemoroizi și, de cele mai multe ori, ei nici nu necesită vreun tratament, ci trec de la sine dacă iei câteva măsuri simple. Însă pentru asta, trebuie să știi cum se manifestă hemoroizii:

• Sângerări nedurerose în timpul scaunului. Sângele este în cantități mici, de culoare roșu aprins.

• Mâncărimi, durere sau iritaţie în zona anală.

• Umflături în jurul anusului.

• Incontinenţă fecală.

Ce cauze au hemoroizii

Hemoroizii sunt de fapt vene care se umflă şi se inflamează, iar asta se întâmplă din cauza presiunii crescute în regiunea anală. Iată care sunt factorii care duc la creşterea presiunii şi, implicit, la hemoroizi.

• Te forţezi pentru a avea scaun.
• Stai mult pe toaletă.
• Suferi de diaree sau constipaţie cronică.
• Ai o greutate prea mare.
• Faci sex anal
• Nu consumi fibre suficiente
• Eşti însărcinată.

Tratament hemoroizi. Cum scapi de hemoroizi corect

Chiar dacă este o boală jenantă, tratamentul cel mai corect nu ţi-l poate da decât un medic. Dacă boala este uşoară, vei primi cel mai probabil un tratament constând în unguente sau supozitoare, pe care nu trebuie să le foloseşti mai mult de o săptămână fără acordul medicului pentru că pot avea efecte secundare neplăcute.

Unguentele cele mai folosite sunt cele pe bază de hidrocortizon, o substanţă antiinflamatoare – de exemplu Hemorzon. Un alt tratament folosit foarte des pentru hemoroizi este Detralex, un medicament cu administrare orală, care „întăreşte” şi protejează venele.

Pentru cazuri mai grave, medicii recomandă tratament mai invazive, de exemplu ligatura cu benzi elastice sau scleroterapia. Operaţia pentru hemoroizi se face atunci când alte tratamente nu au dat rezultat.

Regim alimentar hemoroizi

Un regim alimentar propriu-zis nu este necesar în hemoroizi. Evident, ar fi bine să eviți alimentele care pot irita zona anală, de exemplu condimentele picante. În rest, nu există interdicții, dar ar fi bine să consumi alimente care contribuie la prevenirea constipatiei, adică alimente bogate în fibre – fructe, legume, cerelae integrale.

Tratament hemoroizi. Ce poți face până ajungi la medic

Până când ajungi la medic pentru sfaturi și tratament, poți să iei câteva măsuri care ajută mult la tratamentul hemoroizilor. Sunt niște reguli de igienă foarte simple:

• Ai grijă ca zona anală să fie mereu curată, dar evită săpunurile sau gelurile de duş care au mult parfum sau alcool. E mai bine să te speli doar cu apă călduţă, decât să foloseşti cosmetice.
• Înlocuieşte hârtia igienică uscată cu şerveţele umede, dar ai grijă să nu conţină parfum sau alţi iritanţi.
• Consumă multe alimente bogate în fibre şi nu te forţa în timpul scaunului.
• Pentru dureri, ia un calmant uşor cu ibuprofen sau paracetamol.
• Împotriva umflăturilor poţi folosi comprese reci.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton