Simţi o senzaţie de greutate după ce mănânci, te balonezi şi burtica ta nu e prea plată? Cu o infuzie de plante medicinale rezolvi oricare din aceste neplăceri. Mâncatul în grabă, consumarea unor alimente care nu îţi fac bine şi alte obiceiuri alimentare proaste duc adesea la senzaţii neplăcute după masă. Multe dintre noi nu prea consumăm fibre alimentare, sau abuzăm de crudităţi care irită intestinul. Dar şi mâncatul în grabă sau stresul pot provoca destule neplăceri. Cele mai frecvente sunt balonarea, constipaţia, spasmele. Pentru fiecare problemă există ceaiuri din plante. Adesea, ele au şi rolul de calmare, dacă eşti mai nervoasă din fire sau dacă ai obiceiul de a bea prea multă cafea. E preferabil să cumperi plantele din magazine specializate şi să prepari infuziile după regulile artei: cu apă plată, respectând dozele şi timpul de infuzare specificat. Nu uita de diferenţa dintre infuzie şi decoct. Pentru prima, verşi apa clocotită pe plante şi laşi să infuzeze cât îţi indică pe ambalaj. Pentru decoct, se fierb o dată cu apa.
Problema: balonare
Plantele potrivite: lemnul dulce, nalba, verbina. Combinaţia: 25 g rădăcină de lemn dulce, 25 g flori de nalbă, 25 g frunze de frasin, 20 g frunze de verbină. Infuzia: 5 minute infuzezi o linguriţă din amestecul de mai sus, în 20 cl de apă. Când şi cât bei? O cană după fiecare masă. Infuzia este dulce şi parfumată şi îţi lasă un gust plăcut, persistent. Lemnul dulce are rolul de a regla activitatea intestinală şi e bun şi pentru cei care suferă de ulcer sau gastrită. Nalba e o plantă laxativă şi calmantă. Verbina e folosită din vechime pentru înlăturarea tulburărilor digestive, mai ales a spasmelor intestinale.
Problema: digestie dificilă
Plantele potrivite: chimion, fenicul, anason, coriandru. Combinaţia: 20 g fenicul, 20 g coriandru, 20 g chimion, 20 g anason verde, 20 g anason. Infuzia: 1 lingură de amestesc se fierbe în 20 cl de apă, într-un vas acoperit, timp de 10 minute. Apoi se filtrează. Când şi cât bei? Ocană după fiecare masă, ori de câte ori e necesar. Are un gust delicios, dat de anasonul verde. Chimionul e utilizat foarte mult în bucătărie, fiind o plantă deosebit de aromată. Posedă virtuţi digestive şi carminative (favorizează eliminara gazelor). Feniculul stimulează sistemul digestiv şi elimină spasmele intestinale. Se consumă şi seminţele, şi rădăcina. Coriandrul e un bun digestiv, seminţele sale aromate uşurând eliminarea gazelor intestinale, sursa balonărilor. Anasonul e foarte parfumat şi stimulează digestia. Este foarte agreabil la gust şi împrospătează mirosul respiraţiei (halena). Anasonul verde elimină durerea de stomac, calmează spasmele şi înlătură senzaţia de apăsare după o masă copioasă.
Problema: constipaţie
Plantele potrivite: anason, rubarbă, cicoare. Combinaţia: 20 g fenicul, 20 g coacăze negre, 20 g rubarbă, 20 g cicoare sălbatică, 10 g lemn dulce. Infuzia: 1 linguriţă în 20 cl apă fiartă, timp de 10 minute. Când şi cât bei? Oceaşcă după masa de prânz şi una seara, înainte de culcare. Dacă e nevoie absolută, şi la micul-dejun. Această infuzie reglează tranzitul intestinal şi ajută sistemul digestiv să elimine mai bine. Rubarba a fost utilizată de chinezi din cele mai vechi timpuri ca purgativ. Facilitează evacuarea bilei şi reglează tranzitul intestinal. Cicoarea stimulează producţia bilei, de către ficat, este un bun antiseptic intestinal şi are efect laxativ.
• mănâncă încet, mestecă bine alimentele şi nu vorbi în timp ce mănânci, pentru a evita înghiţirea aerului; • nu consuma băuturi gazoase, mai ales în timpul mesei; • include în alimentaţie cât mai multe legume, fructe, sau alimente care conţin multe fibre şi care asigură un tranzit intestinal foarte bun; • evită alimentele care te balonează: varza, ceapa, fasolea boabe, zahărul, mierea, dulceaţa, laptele, alcoolul; • consumă usturoi, leurdă (sub formă de salată, sau fiartă la abur cu puţin ulei); • bea ceaiurile recomandate de noi, înainte de fiecare masă. Foto: Shutterstock