Transmiterea asimptomatică a noului coronavirus este o problemă pe care tot mai mulți oameni de știință o subliniază, aceasta putând fi chiar „motorul” întregii pandemii.
Cerceătoarea specializată în boli infecțioase Monica Gandhi de la University of California, San Francisco, a povestit mai multe despre tot ce înseamnă transmiterea asimptomatică a bolii COVID-19, după cum arată Science Alert.
„În calitate de fizician de boli infecțioase, atunci când aud de răspândirea asimptomatică a SARS-CoV-2, mă gândesc la o persoană care nu are simptome în momentul când transmit virusul altcuiva”, a zis Gandhi. „Nu contează dacă acea persoană este un caz cu adevărat asimptomatic sau dacă [încă nu a dezvoltat] simptome; riscul pentru public este același”.
Estimările legate de proporția de cazuri asimptomatice, care sunt infectate, dar nu dezvoltă niciodată simptome, variază de la 18% până la 80%. Însă cea mai bună metodă de a vedea ce procent din oameni sunt asimptomatici este testarea masivă a tuturor oamenilor – lucru care s-a întâmplat la San Francisco. Acolo, s-a dovedit că 53% din oameni au fost infectați cu noul coronavirus fără să prezinte simptome, iar 42% au rămas asimptomatici. „Deși niciun studiu nu este perfect, există multe dovezi care arată că o rată reală de infectați asimptomatici este de 40%”, a zis Gandhi.
Cercetătorii au descoperit că oamenii infectați cu SARS-CoV-2 împrăștie virusul la o rată foarte mare chiar și atunci când nu au dezvoltat simptome – lucru care nu se întâmplă la gripă decât după ce apar simptomele. Tocmai de aceea, experții de la Centers for Disease Control and Prevention cred că transmisia virusului de la oameni infectați asimptomatici este unul dintre factorii majori care au dus la răspândirea rapidă a pandemiei.