Vitalitatea şi starea de bună-dispoziţie sunt strâns legate de modul în care te alimentezi. Pentru a avea mai multă energie pe tot parcursul zilei, ai grijă la indicele glicemic al produselor pe care le consumi!
Indicele glicemic reprezintă capacitatea unui aliment de a spori sau de a scădea glicemia. Mai precis, acesta determină creşterea concentraţiei glucozei sanguine, după ingerarea unui aliment.
Importanţa indicelui glicemic (IG)
Dacă îţi doreşti să duci o viaţă sănătoasă, trebuie să te şi alimentezi corespunzător. În acest sens, trebuie să iei în calcul indicele glicemic. Acesta este un indicator al resorbţiei sau absorbţiei glucidelor consumate, ceea ce determină într-o mare măsură valorile zahărului în sânge. Prea puţin zahăr în sânge duce la hipoglicemie, iar prea mult zahăr în sânge duce la hiperglicemie. Astfel, pentru a echilibra aceste valori, înainte de fiecare masă, trebuie să ţii cont de indicele glicemic al alimentelor. În cazul în care glicemia este constantă, organismul funcţionează normal, în caz contrar, dacă glicemia scade prea mult, atunci organsimul va resimţi o stare de oboseală accentuată.
Limitează consumul de zaharuri rapide
Cu cât un aliment este mai rafinat şi mai bine prelucrat, cu atât duce la un indice glicemic mai crescut, ceea ce determină automat sporirea rapidă a zahărului din sânge. În această categorie pot fi incluse sucurile dulci, iaurturile cu fructe, îngheţata, produsele de cofetărie şi patiserie, dulceţurile, cerealele, mezelurile, pizza. Aşadar, toate dulciurile şi preparatele pe bază de făină albă, orez decorticat, anumite fructe, cum ar fi pepenele verde, ca şi unele legume, precum dovleacul, dar mai ales cartofii, au indicele glicemic mare. Acest fapt nu înseamnă însă că trebuie să te privezi în totalitate de consumul de zahăr. Două pătrăţele de ciocolată neagră pe zi îţi vor face chiar bine. Doar excesul de zahăr dăunează.
Preferă alimentele cu indice glicemic scăzut
Pentru a avea o alimentaţie echilibrată, consumă alimente cu indice glicemic scăzut, cum ar fi: pâinea integrală, cerealele integrale, nucile şi seminţele simple germinate, fructele şi legumele bogate în fibre (struguri, piersici, prune, mere şi pere, grepfrut, smochine, caise, morcovi, fasole verde, mazăre, linte, ciuperci).
Cerealele integrale din orz au indicele glicemic mai mic decât cele din grâu.
Creşterea glicemiei, un pericol pentru inimă
În urma cercetărilor realizate de către specialiştii englezi, s-a constatat că zahărul şi făina albă favorizează apariţia cancerului şi duc la boli ale inimii. Creşterea glicemiei, după consumul de dulciuri şi produse rafinate, determină, pe lângă secreţia mare de insulină, şi stimularea creşterii tumorale.
Vezi si alte alimente care scad glicemia!
Ultima modificare decembrie 24, 2021 3:40 pm